STAznanost

Evropski teleskop Evklid posnel svoje prve slike vesolja

Pariz, 1. avgusta - Evropski teleskop Evklid je mesec dni po izstrelitvi z več kot milijon kilometrov oddaljene točke od Zemlje posnel svoje prve fotografije galaksij in zvezd, je v ponedeljek sporočila Evropska vesoljska agencija (ESA). Te je označila za pomemben mejnik, ki dokazujejo, da bodo s pomočjo teleskopa lahko raziskovali temno snov in temno energijo.

Na fotografijah je mogoče videti "spiralne in eliptične galaksije, bližnje in oddaljene zvezde in še veliko več", je sporočila ESA.

Raketa z dve toni težkim teleskopom Evklid je bila izstreljena 1. julija iz ameriškega vesoljskega izstrelišča na Floridi. Z njegovo pomočjo bodo znanstveniki lahko opazovali temno energijo in temno snov, dve slabo raziskani sili, ki sta ključni za delovanje vesolja.

Temna snov drži skupaj galaksije, temna energija pa povzroča širjenje vesolja. Skupaj predstavljata okoli 95 odstotkov vesolja.

Teleskop so poimenovali po Evklidu, očetu geometrije. Šest let bo pripravljal tridimenzionalno karto vesolja, z opazovanjem oddaljenih galaksij pa bodo znanstveniki lahko videli stvari, kot so bile v času pred desetimi milijardami let. Toliko časa namreč potrebuje svetloba, da od njih pride do Zemlje.

ESA se je morala za izstrelitev teleskopa dogovoriti s podjetjem SpaceX Elona Muska, potem ko je Rusija zaradi evropskih sankcij prekinila sodelovanje. Teleskop bi sicer morala v vesolje ponesti njena raketa sojuz.