STAznanost

Odprte prijave za nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

Ljubljana, 2. avgusta - Odprte so prijave za prestižni nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino za Slovenijo (World Intellectual Property Organization - WIPO), s katerimi nagrajujejo dosežke izumiteljev, ustvarjalcev in inovativnih podjetij. Prijave so odprte do 4. septembra.

Raziskovalke in raziskovalci s slovenskih javnih raziskovalnih organizacij se lahko z raziskovalnim delom, v okviru katerega s patentno zaščitenimi izumi prispevajo k razvoju in blagostanju slovenskega gospodarstva in družbe, prijavijo za nagrado WIPO Medal for Inventors. Nagrado so doslej prejeli Alenka Vesel (2020), Marta Klanjšek Gunde (2021) in Miran Mozetič (2022).

Inovativna slovenska podjetja pa lahko kandidirajo za nagrado WIPO IP Enterprise Trophy, s katero podjetja spodbujajo k sistematični rabi sistema intelektualne lastnine, sodelovanju z javnimi raziskovalnimi organizacijami in metodični uporabi intelektualne lastnine. Med prejemniki nagrade so bili v preteklih letih Razvojni center eNeM Novi materiali (2020), GEM Motors (2021) in Elan (2022).

Obe nagradi WIPO za Slovenijo redno podeljujejo od leta 2020. Podelitev je doslej potekala v sklopu Mednarodne konference o prenosu tehnologij na IJS, medtem ko bodo letošnji nagradi podelili 25. septembra 2023, ko bo Slovenijo obiskal generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino Daren Tang.

Prijave za kandidaturo za prestižni nagradi so odprte do 4. septembra.

Več informacij je na voljo na spletni strani: http://ittc.ijs.si.