STAznanost

Virgin Galactic opravil prvo povsem turistično pot do vesolja

New York, 10. avgusta - Podjetje britanskega multimilijarderja Richarda Bransona Virgin Galactic je danes z izstrelišča v puščavi Nove Mehike uspešno izvedlo dolgo pričakovano turistično pot z raketnim letalom, ki je do roba vesolja in nazaj na Zemljo popeljalo tri potnike. To je sicer že sedma pot v vesolje podjetja Virgin Galactic od leta 2018.

Junija je Virgin Galactic poslal na rob vesolja pripadnike italijanske vojske in znanstvenike, tokrat pa so tja poleteli prvi turisti, ki so plačali za vozovnico.

Nekdanji britanski olimpijec Jon Goodwin, ki je star 80 let in ima Parkinsonovo bolezen, je pred 18 leti za vozovnico plačal 200.000 ameriških dolarjev. Te sedaj po novem stanejo 450.000 dolarjev.

Na pot z misijo Galactic 02 sta šli tudi zmagovalki žreba 46-letna Keisha Schahaff in njena 18-letna hči Anastatia Mayers.

Potniki so z letalom, nato pa še z raketo, poleteli do višine okrog 85 kilometrov, kjer so si lahko odpeli varnostne pasove, občutili breztežnost in si za nekaj minut ogledali Zemljo.

Virgin Galactic se je tako uradno pridružil dvema drugima zasebnima podjetjema, ki opravljata turistične polete v vesolje. To sta SpaceX Elona Muska in Blue Origin Jeffa Bezosa.

Oba lastnika podjetij sta že opravila pot, to pa je leta 2021 storil tudi Branson. Virgin Galactic je prodal že 800 vozovnic za prihodnje polete, ki jih bo podjetje predvidoma izvajalo mesečno.

Vsa tri podjetja izvajajo izstrelitve z ozemlja ZDA, vendar pa so Rusi tudi pri turističnih poletih v vesolje prehiteli Američane. Leta 2001 je do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) z rusko raketo sojuz namreč poletel ameriški letalski inženir in podjetnik Dennis Tito, ki je za pot odštel 20 milijonov dolarjev.