STAznanost

Na poletni šoli astronomije dijaki opazovali nočno nebo tudi s slovenskim teleskopom GoChile

Slovenj Gradec, 19. avgusta - Na turistični kmetiji Lešnik pri Slovenj Gradcu se danes zaključuje poletna šola astronomije GoChile. Dijaki in dijakinje so se v enem tednu spoznali z raziskovalnim delom na področju astronomije ter z uporabo daljinsko vodenega teleskopa GoChile, prvega in edinega slovenskega teleskopa na južni polobli, pripravili raziskovalne projekte.

Slovenj Gradec. Planetarna meglica Helix, ki so jo posneli na poletni šoli astronomije. Foto: Poletna šola GoChile

Slovenj Gradec.
Planetarna meglica Helix, ki so jo posneli na poletni šoli astronomije.
Foto: Poletna šola GoChile

Udeleženci so izvedli sedem raziskovalnih projektov, v okviru katerih so med drugim opazovali prelete satelitov, vrtenje asteroida, prehod eksoplaneta pred njegovo zvezdo, planetarno meglico, območje rojevanja novih zvezd, zvezdno kopico in več galaksij, je pojasnila astrofizičarka Andreja Gomboc s Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici.

"Teleskop GoChile jim je omogočil, da so se tekom poletne šole veliko naučili glede poteka astronomskih opazovanj na daljavo, prek računalniške povezave," je dejala Gomboc.

Dijakinja Katja Šimenc je v okviru svojega raziskovalnega projekta opazovala vrtenje asteroida in merila njegovo svetlost. "Med drugim sem se naučila, kako lahko iz njegove svetlosti ugotoviš, iz kakšnih materialov je asteroid. V okviru projekta smo tako asteroid fotografirali s pomočjo različnih filtrov in ugotavljali njegovo barvo," je pojasnila.

Udeleženka Mojca Grudnik se je osredotočila na opazovanje satelita in prav tako merjenje njegove svetlosti. Jani Plahuta pa se je v okviru svojega raziskovalnega projekta ukvarjal s planetarnimi meglicami, ki so pravzaprav ostanki umrlih zvezd. "Tekom dela sem se veliko naučil o samem procesiranju in obdelavi slik in podatkov. Med drugim tudi, kako sprogramirati program, v katerem dobimo podatke o velikosti meglice, iz katerih lahko nato približno ocenimo njeno starost, podučil pa sem se tudi o sami sestavi meglice, na primer kolikšen del meglice predstavljajo vodik, kisik, žveplo in podobni elementi," je pojasnil.

Dijaki in dijakinje pa so nočno nebo opazovali tudi z manjšimi teleskopi, ki so jih postavili v okolici kmetije. Z njimi in pa s prostim očesom so v začetku tedna tudi opazovali meteorski roj Perzeidov, ki veljajo za najhitrejše in najsvetlejše meteorje, opazovati pa jih je mogoče med 17. julijem in 24. avgustom.

Tekom poletne šole so potekala tudi številna zanimiva astronomska predavanja, na katerih so razširili svoja teoretična znanja o temah, kot so zvezde, kozmologija, črne luknje, gravitacijski valovi in meteoroidi.

GoChile je sicer izobraževalni projekt, ki ga vodita Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici in astronomska revija Spika. V okviru projekta so leta 2021 v Čilu, na observatoriju El Sauce, na nadmorski višini 1560 metrov postavili teleskop GoChile, ki tako stoji nedaleč od velikih svetovnih observatorijev, kot sta na primer Gemini South, CTIO in Observatorij Vere Rubin. Observatorij in vsa opazovalna oprema so popolnoma avtomatizirani in omogočajo enostavno upravljanje iz Slovenije.

Po besedah Andreje Gomboc omenjeni teleskop leži na eni od lokacij z najboljšimi opazovalnimi razmerami na Zemlji. "Tukaj namreč ni svetlobnega onesnaženja, 300 in več jasnih noči na leto zagotavlja nemoteno izvajanje astronomskih opazovanj, poleg tega pa imamo pogled tudi na južni del neba, ki iz Slovenije ni viden," je pojasnila. Z južne lokacije je po njenih besedah zelo dobro viden tudi osrednji del naše Galaksije, ki je raziskovalno zelo zanimiv.

"V tem delu se nahaja recimo središčni del Galaksije, z veliko množico zvezd, in črna luknja, ki ima maso štiri milijone Sončevih mas," je dejala.

Teleskop GoChile je prvenstveno namenjen pedagoškemu delu, namenjen je tako študentkam in študentom fizike in astrofizike na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici kot tudi ljubiteljem astronomije. "Ker je na voljo toliko jasnih noči na leto, pa imajo možnost z njim rokovati tudi dijaki in dijakinje, ki med šolskim letom z njim opazujejo nočno nebo, posnamejo kakšno fotografijo ali pa naredijo raziskovalne naloge, ki jih na koncu šolskega leta lahko predstavijo na tekmovanju," je povedala Gomboc.

Poletno šolo je Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici organizirala v sodelovanju s Fakulteto za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca in Fakulteto za varstvo okolja iz Velenja. Financirana je v okviru projekta Promocija študija s STE(A)M področij za poklice prihodnosti, ki ga financira ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Pri organizaciji in izvedbi je sodeloval tudi Zavod Cosmolab.