STAznanost

Indijska vesoljska misija s ciljem pristanka na Luni poteka po načrtih

New Delhi, 22. avgusta - Indijska sonda Chandrayaan-3 naj bi v sredo izvedla manever pristanka na Luni, natančneje na južnem polu Zemljinega naravnega satelita, poročajo tuje tiskovne agencije. Do napredka indijske lunarne misije prihaja le nekaj dni po tem, ko je ruska sonda Luna-25 strmoglavila na Lunino površje.

"Misija poteka po načrtu. Sisteme redno preverjamo, vse poteka gladko," je danes sporočila Indijska organizacija za vesoljske raziskave (ISRO), medtem ko je njeno vesoljsko plovilo zaključevalo zadnje korake pred kritično fazo pristanka na Luni.

Pristajalni modul indijskega vesoljskega plovila z imenom Vikram se bo kmalu začel spuščati na Lunino površje z višine 25 kilometrov.

"Najbolj kritičen del pristanka je proces zmanjševanja hitrosti pristajalnega modula, ko se začne spuščati do končnega položaja pristanka," je za indijske medije povedal vodja ISRO Sreedhara Somanath.

Indijska lunarna sonda Chandrayaan-3 je vzletela že 14. julija in kasneje vstopila v neke vrste tekmo z rusko sondo Luna-25, ki je vzletela 11. avgusta, da bi kot prva dosegla južni pol Lune. Ker je ruska sonda v soboto med poskusom pristanka strmoglavila na Lunino površje, ima indijsko vesoljsko plovilo zdaj prosto pot za prvi pristanek na doslej neraziskanem južnem polu Lune.

Če bo njen pristanek uspešen, bo indijska sonda, ki vključuje pristajalni modul in vozilo za raziskovanje Luninega površja, izvajala znanstvene poskuse, zbirala podatke o mineralni sestavi površja Lune in preverjala morebitno prisotnost vode na južnem polu Zemljinega naravnega satelita.

Potencial za obstoj vode na Luni je postal pomemben vidik vesoljske tekme med Indijo in Rusijo, pa tudi Kitajsko, Evropo in ZDA - predvsem zaradi potencialnega izkoriščanja različnih surovin na Luninem površju. Uspeh na tem področju bi po pričakovanjih analitikov lahko služil kot osnova za vzpostavitev postojanke na Luni, ki bi lahko v prihodnosti postala izhodišče za odprave na Mars in globlje raziskovanje vesolja.