STAznanost

V lekarnah opažajo bistveno povečanje povpraševanja po sredstvih za zaščito pred piki komarjev

Ljubljana, 25. avgusta - Poletni meseci so vedno čas, ko komarji predstavljajo precejšnjo nadlego in ljudje tudi v lekarnah iščejo sredstva za zaščito pred njimi oziroma preprečevanje in celjenje pikov. Po besedah Marine Urbanc iz Celjskih lekarn pa letos, še posebej v zadnjih 14 dneh, opažajo, da je povpraševanja bistveno več.

Kot pravi, se ljudje pritožujejo, da je komarjev čedalje več. Uradnih podatkov na podlagi vzorčenj, ki bi to potrjevali, sicer ni. A bi Urbančeva, kot pravi, tudi sama temu pritrdila, glede na obilico padavin in tudi poplav, ki so zaznamovale poletje in po katerih je ostalo veliko stoječih voda, kjer se komarji lahko razmnožujejo.

Ljudje pogosto sprašujejo o učinkovitosti repelentov in njihovi varnosti. Urbančeva pojasnjuje, da je zmotno prepričanje, da komarji lahko postanejo imuni na repelente, saj ti delujejo tako, da komarje odženejo s svojim vonjem ali na nek način blokirajo njihove receptorje, da enostavno ne zaznajo osebe, ki je zaščitena z repelentom.

Učinkovitost repelenta je po njenih besedah odvisna od koncentracije učinkovine v pripravku, pomembno je tudi, da se ta uporablja pravilno. Po njenih besedah je v tem trenutku še vedno najbolj učinkovita učinkovina deet, ki se uporablja od leta 1957. Na vprašanje o morebitnih stranskih učinkih pa odgovarja, da vsi repelenti v visokih koncentracijah dražijo sluznico in oči, kar velja tako za sintezne, kot za naravne repelente.

Pri slednjih gre za eterična olja, ki se nahajajo v različnih rastlinah, kot so evkaliptus, krvomočnica, sivka, cedra, limonska trava, klinčki, poprova meta, rožmarin. Naravne repelente ljudje iščejo zelo pogosto zaradi občutka varnosti ob misli, da če je nekaj naravno, je tudi neškodljivo, a to ne drži povsem. Eterična olja limonske trave lahko povzročajo hude, celo trajne poškodbe oči, olje krvomočnice pa lahko izzove alergično reakcijo tudi v nizkih koncentracijah, opozarja.

Repelente je treba uporabljati skladno z navodili proizvajalca in farmacevta

Zato je treba biti po njenih besedah pri uporabi vseh repelentov previden in natančno upoštevati navodila za uporabo - poleg tistih, ki jih dobimo v lekarni, je treba podrobno prebrati tudi priložena navodila proizvajalca. Svetuje tudi, da ljudje v lekarni s farmacevtom poiščejo repelent, ki je najbolj primeren za razmere, v katerih ga bodo uporabljali. V pripravkih so koncentracije repelenta različne, za naše razmere pa zadostujejo koncentracije, nižje od 30 odstotkov.

Marina Urbanc poudarja, da repelenta nikoli ne pršimo na obraz, ampak ga nanj vedno nanašamo z rokami, ne glede na to, ali je naravni ali sintenzni. Nikoli ga tudi ne nanašamo na poškodovano kožo; dele kože, kjer nas je komar že pičil, zaščitimo z mastnim mazilom, ter nato poškropimo z repelentom.

Da bo zaščita učinkovita, je treba repelent nanesti na kozmetične popravke, torej po kremi za sončenje. Če se zelo močno znojimo, če je v zraku veliko vlage ali v močnem vetru je treba nanos ponavljati. Tudi sicer je treba sredstvo po določenem času znova nanesti, v skladu z navodili, pri tem pa velja, da naravni repeletni delujejo krajši čas od sinteznih.

Ko zaščite z repelentom ne potrebujemo več, se moramo stuširati in uporabiti tudi milo, še svetuje Marina Urbanc. V primeru morebitne alergijske reakcije, ki so sicer zelo redke, pa je treba obiskati zdravnika, pri čemer priporoča, da s seboj odnesemo embalažo, v kateri smo repelent kupili.

Za nekatere skupine pri uporabi repelentov svetujejo previdnost. Kot pojasnjuje sogovornica, med občutljive skupine sodijo nosečnice, doječe matere in majhni otroci.

V zaščiti pred komarji lahko njim, kot tudi vsem ostalim, pomagajo nekateri preventivni ukrepi; dobro je, da nosimo svetla oblačila, z dolgimi rokavi in hlačnicami, se izogibamo deodorantom in parfumom s sladkim vonjem, v stanovanjih v mraku ob odprtih oknih ugašamo luči ali pa stanovanja zaščitimo s komarniki.

Za zmanjšanje števila komarjev v svojem okolju pa, kolikor je to mogoče, odstranimo stoječo vodo, ki jo komarji potrebujejo za razmnoževanje. Medtem ko avtohtoni komarji za to potrebujejo nekoliko večje površine, po drugi strani pa lahko preletijo daljše razdalje, tigrasti komarji potrebujejo manj vode, zadostujejo na primer podstavki za rože.

Po piku srbečico omilijo hladni obkladki ali hladilni geli

Piki komarjev so neprijetni. Komarjeva slina namreč v koži sproži izločanje histamina, kar povzroči srbečo oteklino na koži, ki pa mine najpozneje v nekaj dneh. Si pa lahko v tem času, ker nas srbi, ob praskanju z nohti okužimo mesto pika.

V lekarnah tako svetujejo, da poskušamo srbečico takoj omiliti s hladnim obkladkom, pomagajo tudi hladilni geli, ki vsebujejo aloe vero, koncentriran ekstrakt kamilice, lahko tudi sintetični amonijak. Ko smo zelo popikani in nas srbi večja površina kože, pa je pa dobro vzeti tudi kak oralni antihistaminik, še pravi Urbančeva.