STAznanost

Štirje astronavti na krovu kapsule podjetja SpaceX poleteli proti ISS

Cape Canaveral, 26. avgusta - Štirje astronavti so danes na krovu vesoljske kapsule Dragon podjetja SpaceX z dnevom zamude poleteli proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Kapsulo je z vesoljskega vzletišča na Floridi v vesolje zgodaj zjutraj po lokalnem času ponesla raketa Falcon-9. Na ISS naj bi prispeli po približno 24 urah.

Proti vesoljski postaji so poleteli Američanka Jasmin Moghbeli, Danec Andreas Mogensen, Japonec Satoshi Furukawa in Rus Konstantin Borisov. Ob povratku bo kapsula nazaj na Zemljo pripeljala drugo štiričlansko posadko astronavtov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Skupina, ki se je danes odpravila v vesolje, je že sedma misija za podjetje Space X Elona Muska, ki je od leta 2020 poletela na ISS. V vesolju bodo šest mesecev opravljali raziskave.

Ameriška vesoljska agencija Nasa podjetju SpaceX plačuje za prevoze na ISS, da bi se po ukinitvi lastnega programa leta 2011 znebila odvisnosti od ruskih raket. Drugi pogodbeni partner je podjetje Boeing, a doslej zaradi zamud in tehničnih težav na ISS še ni popeljal nobene ekipe.

Ruski kozmonavt Borisov je tretji Rus, ki je v vesolje poletel na krovu kapsule Dragon. Vesolje namreč ostaja eno redkih področij sodelovanja med ZDA in Rusijo po ruski agresiji nad Ukrajino. Tudi Američani še vedno letijo na krovu ruskih sojuzov, ki vzletajo iz Kazahstana, piše francoska tiskovna agencija AFP.