STAznanost

Odprt je razpis za Inženirko leta 2023

Ljubljana, 30. avgusta - Organizatorji izbora Inženirka leta vabijo k prijavam na letošnji razpis. Svojo kandidatko lahko posamezniki, inženirke same, podjetja, organizacije in združenja predlagajo do 1. oktobra. Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo problem nevidnosti inženirk v družbi in gradijo skupnost slovenskih inženirk.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji, v središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen je torej čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot.

Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote. Med prijavljenimi kandidatkami bo komisija izbrala deset predstavnic šeste generacije slovenskih inženirk, ki bodo javnosti prvič predstavljene 14. novembra. Priznanje Inženirka leta 2023 pa bodo podelili na slavnostnem dogodku z razglasitvijo 16. januarja 2024, so zapisali organizatorji.

Prijave so na voljo do 1. oktobra prek obrazca na spletni strani https://www.inzenirka-leta.si/prijava/.

Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo! ter poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji.