STAznanost
Medicina in zdravje

Slovenija bo prvič gostila Mednarodno konferenco o poslovanju s konopljo

Bled, 31. avgusta - Slovenija bo med 7. in 8. septembrom prvič gostila Mednarodno konferenco o poslovanju s konopljo (ICBC), ki bo posvečena razpravam o novih znanstvenih dosežkih in tehnologijah s področja konoplje, so sporočili organizatorji. Dvodnevni dogodek z naslovom ICBC Slovenija: Science & Technology bo potekal v hotelu Rikli Balance na Bledu, na njem pa pričakujejo goste in govorce z vsega sveta.

ICBC so vodilni poslovni dogodki s področja industrije konoplje na svetu. Od leta 2014 redno potekajo v največjih svetovnih prestolnicah po vsem svetu in pomembno prispevajo k poznavanju ter uveljavljanju pripravkov iz konoplje, še posebej v medicini.

Po mnenju generalnega direktorja in izvršnega producenta ICBC Slovenija Alexa Rogersa je odločitev za organizacijo konference v Sloveniji plod tehtnega premisleka, saj je Slovenija trenutno že mednarodno stičišče za raziskovanje in razvoj v številnih industrijah.

Kot so v sporočilu za javnost napisali organizatorji, ima Slovenija glede na trende posodabljanja zakonodaje na področju industrije konoplje v regiji priložnost, da postane tudi mednarodno stičišče za raziskave na področju industrije konoplje kot gospodarske panoge.

Konferenca na Bledu bo v celoti posvečena razpravam o novih znanstvenih dosežkih in tehnologijah s področja konoplje, pa tudi političnih vidikih te razvijajoče se industrije.

Na dogodku pričakujejo goste in govorce z vsega sveta, med drugim raziskovalce, akademike, podjetnike, vlagatelje, izumitelje in ponudnike storitev v industriji. Na dogodku bo spregovorila tudi državna sekretarka za zdravstvo v kabinetu predsednika vlade Metka Paragi. V sklopu nagovora bo na kratko predstavila statistične podatke o uporabi konoplje v Sloveniji in definirala podporo pri modernizaciji zakonodaje s področja konoplje v regiji.

Med drugim bodo na konferenci sodelovali vodja raziskovalne skupine Lumir Lab iz Asana Bio Group iz Izraela Lumír Hanuš, dolgoletni vodja Oddelka za nevrologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana David Neubauer, Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo UL in Sektorja za zdravje Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO), znanstvena svetnica in dolgoletna direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Tamara Lah Turnšek, partner v berlinski izpostavi mednarodne odvetniške družbe Dentons in vodja European Cannabis Group Peter Homberg, nepoklicni podžupan občine Ljubljana Boštjan Koritnik, vodja projektov in ustanovitelj Research Nature Institute Božidar Radišič, slavnostni voditelj konference Ngaio Bealum ter generalni direktor in izvršni producent ICBC Alex Rogers.

Ob konferenci bo 8. septembra na Blejskem gradu po 21. uri sledil zaključni sprejem in druženje, nastopil pa bo tudi slovenski pevec Magnifico. Dogodek bo potekal pod pokroviteljstvom glavnega sponzorja The Talman Group.