STAznanost

Vabilo na okroglo mizo STAznanost z naslovom Kako in kje bomo gradili v prihodnosti

Ljubljana, 4. septembra - Slovenska tiskovna agencija v okviru projekta STAznanost vabi na okroglo mizo z naslovom Kako in kje bomo gradili v prihodnosti, ki bo v četrtek, 7. septembra, ob 13. uri v Maxi klubskem salonu (1. nadstropje), Trg republike 1, Ljubljana. Pogovor bo mogoče v živo spremljati tudi na povezavi https://video.sta.si/.

Katastrofalne poplave, ki so Slovenijo prizadele pred približno mesecem dni, so v ospredje postavile vprašanje, kako in kje graditi v prihodnosti, da bi čim bolj zmanjšali možnosti za tako obsežno škodo. Izziv predstavljajo tudi suše in z njimi povezana gradnja vodnih zadrževalnikov. Strokovnjaki so namreč jasni: tovrstnih ekstremnih vremenskih pojavov bo v prihodnje vse več in vse pogostejši bodo.

Kako torej načrtovati javno infrastrukturo na najbolj ogroženih območjih? Kje in kako graditi stanovanjske in poslovne nepremičnine? Kako urejati vodotoke?

Odgovore na ta in druga vprašanja bomo iskali na okrogli mizi, na kateri bodo sodelovali:

- mag. Peter Gabrijelčič, nekdanji dekan Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani,

- dr. Nejc Bezak, predavatelj na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, sicer strokovnjak s področja hidrotehnike,

- Žiga Jeriha, direktor podjetja Eho projekt, ki se ukvarja s projektiranjem in urejanjem vodotokov,

- mag. Neža Kodre, direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode,

- Lenka Kavčič, državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Pogovor, ki ga bo vodil novinar STA Matej Luzar, bomo prenašali v živo na spletni strani https://video.sta.si/.