STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Tradicionalni Simčičev simpozij tokrat na temo prehrane in športa

Ljubljana, 4. septembra - Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani bo v torek potekal že tradicionalni, 6. Simčičev simpozij na temo Prehrana in šport. Udeleženke in udeleženci simpozija bodo spoznali pomen prehrane tako pri rekreativnih kot tudi vrhunskih športnikih. Svoje delo bodo predstavili tudi športni dietetiki, nagovor pa bo imela tudi olimpijska prvakinja v judu.

Kot so zapisali organizatorji, pravilno uravnotežena prehrana športnika izboljša mišično maso, vzdržljivost, hitrost in zmanjšuje možnost poškodb. Kadar je energijski vnos športnika glede na porabo premajhen, govorimo o stanju imenovanim sindrom relativnega energijskega primanjkljaja (RED-S). Na dogodku bodo predavatelji predstavili, kaj je ta sindrom in kako se mu izogniti.

Naslovili bodo tudi druge teme, med drugim bodo razmejili športno prehrano in prehranska dopolnila za športnike - kaj res potrebujejo in česa ne. Svoje delo bodo predstavili tudi športni dietetiki, udeležence pa bo nagovorila tudi vrhunska športnica v judu.

Prijave na dogodek, ki bo sočasno potekal tudi v virtualni izvedbi, so voljo na povezavi: https://1ka.arnes.si/6-simcicev-simpozij.

Simpozij v spomin na pokojnega profesorja prehrane ddr. Marjana Simčiča organizirajo aktivni študenti Biotehniške fakultete zaključnega letnika magistrskega študijskega programa Prehrana.

Dogodek bo potekal v torek, 5. septembra, od 16. do 22. ure v dvorani prof. dr. Janeza Hribarja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.