STAznanost
Medicina in zdravje

Raziskovalka Lea Rems pridobila ERC projekt za raziskave elektroporacije

Ljubljana, 5. septembra - Raziskovalka Lea Rems je na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta za začetek samostojne raziskovalne kariere pridobila financiranje za projekt Reincarnation, so sporočili s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. V petletnem projektu v vrednosti 1,5 milijona evrov bo raziskovala napredne terapije za zdravljenja bolezni srca s pomočjo elektroporacije.

Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za začetek samostojne raziskovalne kariere (ERC Starting Grant 2023). Na razpis je prispelo skoraj 2700 prijav z vsega sveta, za financiranje pa so izbrali 400 projektov, ki jih bodo vodili mlajši raziskovalci in raziskovalke.

Projekt Lee Rems, ki ga bo vodila na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je bil izbran za financiranje v okviru ERC panela za biotehnologijo in biosistemsko inženirstvo. To je prvi ERC projekt s tega področja v Sloveniji, ki ga bo vodila raziskovalka na začetku samostojne raziskovalne kariere. To je tudi prvi ERC projekt za ljubljansko fakulteto za elektrotehniko in hkrati že dvanajsti za Univerzo v Ljubljani kot gostiteljsko ustanovo.

Raziskovanje Lee Rems se osredotoča na pridobivanje temeljnih znanj, ki so potrebna za razvoj novih terapij, temelječih na elektroporaciji - metodi, pri kateri z uporabo visokonapetostnih električnih pulzov začasno povečamo prepustnost membran bioloških celic. Metoda se že tretje desetletje uporablja v Sloveniji in po svetu za zdravljenje raka, v zadnjih letih pa metoda kaže izredne uspehe tudi pri zdravljenju srčnih aritmij.

Raziskave v okviru pridobljenega ERC projekta Reincarnation bodo pripomogle k nadaljnjem razvoju ireverzibilne elektroporacije kot nove metode za netermično uničenje aritmogenega srčnega tkiva pri zdravljenju srčnih aritmij. Hkrati pa projekt zajema raziskave, ki bi lahko odprle pot za uporabo reverzibilne elektroporacije kot nevirusne metode za vnos nukleinskih kislin v srčne celice z namenom regeneracije srca po srčni kapi.

Slovenija tako v sklopu Obzorja Evropa uspešno nadaljuje prijave na ERC, saj na vsakem razpisu pridobi vsaj en ERC projekt. "ERC projekti so izrednega pomena za raziskovalce in raziskovalke, saj jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost. Hkrati ti ambiciozni projekti prispevajo h krepitvi mednarodne prepoznavnosti slovenske znanosti in razvoju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji," so zapisali na fakulteti za elektrotehniko.

Kot so dodali na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, sta krepitev znanstvene odličnosti in internacionalizacija pomembni prioriteti ministrstva. "Zato skupaj z Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC. Verjamemo, da ta stabilna podpora prispeva k uspešnosti prijav, ki se je v zadnjih letih vidno okrepila," so še zapisali.