STAznanost

V Mariboru konferenca o sodobnih informacijskih tehnologijah in storitvah

Maribor, 6. septembra - Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru se danes začenja dvodnevna 26. konferenca OTS 2023 Sodobne informacijske tehnologije in storitve, ki jo prireja tamkajšnji inštitut za informatiko. Med vsebinami, ki jih bodo naslovili, je tudi kibernetska varnost.

Kot so sporočili z Univerze v Mariboru, konferenca OTS predstavlja platformo za izmenjavo izkušenj in spoznanj iz uspešnih IT projektov, identifikacijo prihodnjih trendov ter argumentirano izmenjavo mnenj o dogajanju v industriji.

Stalnica na konferenci so bogate in raznovrstne vsebine, med katerimi so sodobne IT arhitekture, IT integracije, organizacijski vidiki razvojno-operativnih aktivnosti, podatkovne in inteligentne rešitve, kibernetska varnost, jeziki in ogrodja za učinkovit razvoj sodobnih uporabniških vmesnikov ter zagotavljanje kakovosti informacijskih rešitev in storitev.

"Z njimi spodbujamo napredek na vseh področjih poslovanja organizacij kot tudi delovanja in življenja posameznikov, a hkrati opozarjamo na pasti, ki jih lahko poraja nekritična uporaba informacijskih rešitev," pojasnjujejo organizatorji.

Na konferenci OTS 2023 bodo po napovedih predstavljeni prispevki, ki iz različnih zornih kotov osvetljujejo tehnične in organizacijske vidike razvoja, nadgradnje, prilagajanja in upravljanja informacijskih rešitev in storitev. Poleg klasične, generativne in globoke umetne inteligence ter ustreznih spletnih ali mobilnih uporabniških vmesnikov so stalnica še vedno tudi tradicionalni, brezstrežniški in decentralizirani zaledni sistemi.

"Zagotavljanje ustreznega skalabilnega okolja zanje ter avtomatizacija testiranja, merjenja kakovosti in dostave s proaktivnim naslavljanjem najpogostejših kibernetskih napadov, so vsebine, ki so letos še posebej izpostavljene," so navedli.

Za več kot 200 udeležencev konference bodo organizirane tudi tri praktične delavnice, na katerih bodo lahko iz prve roke preizkusili razvoj inteligentnih poslovnih rešitev z uporabo tehnologij Kotlin, Quarkus in ChatGPT, simulacijo napadov na CI/CD cevovode ter namestitev in uporabo napovednih modelov v resničnem svetu.