STAznanost
Medicina in zdravje

Ob 90. obletnici rojstva inženirja Lojzeta Vodovnika v Ljubljani več dogodkov

Ljubljana, 6. septembra - Mineva 90 let od rojstva akademika profesorja Lojzeta Vodovnika, ki je raziskoval predvsem uporabo električnih tokov v terapevtske namene. V njegov spomin bodo na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) odprli razstavo, na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko pa bodo obletnico obeležili z mednarodnim simpozijem in odkritjem spomenika.

Lojze Vodovnik je bil nedvomno med tistimi, ki so sooblikovali znanstvene discipline, danes poimenovane funkcionalna električna stimulacija, biokibernetika, biomedicinska tehnika in rehabilitacijski inženiring, hkrati pa jim dali pomembno humanistično noto, so ob njegovi 90. obletnici rojstva zapisali na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL).

"Osnovno vodilo njegovih raziskav je bilo vedno pomagati sočloveku. Kot inženir in hkrati velik humanist je uspel v splošno korist napredka znanosti, človekovega zdravja in z namenom izboljšati kvaliteto življenja slehernega bolnika povezati inženirje, biologe, fizioterapevte in zdravnike," so navedli.

Njegov raziskovalni opus je bil izredno bogat, predvsem pa se je posvečal raziskovanju na področju uporabe električnih tokov v terapevtske namene.

V njegov spomin bo danes v Ljubljani potekalo več dogodkov. Na SAZU bo ob 11. uri. otvoritev razstave z naslovom Iz arhiva akademika Lojzeta Vodovnika, na kateri bodo predstavljene Vodovnikove zamisli, zapiski, korespondenca, članki, knjige in električni stimulatorji ter listini Vodovnikovih nagrad, so zapisali na spletni strani SAZU.

Ob 14. uri bo na Fakulteti za elektrotehniko UL sledil mednarodni simpozij Zapuščina Lojzeta Vodovnika, na katerem bodo imeli predavanja številni priznani akademiki in raziskovalci. Med njimi tudi zaslužni profesor Thomas Mortimer z Univerze Case Western Reserve iz Clevelanda v ZDA, ki bo med drugim spregovoril o zgodnjih poskusih Vodovnika o električni stimulaciji mišic.

Na dogodku bodo predavali tudi profesor Antoni Ivorra z Univerze Pompeu Fabra v Barceloni, pionir elektrokemoterapije Lluis M. Mir iz francoskega onkološkega inštituta Gustave Roussy, profesor Zlatko Matjačić z Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS (URI) Soča, raziskovalka Lea Rems z ljubljanske fakultete za elektrotehniko in raziskovalec na Onkološkem inštitutu Ljubljana ter redni profesor na Zdravstveni fakulteti UL Gregor Serša.

Današnjo okroglo obletnico bodo ob 18.30 sklenili z odkritjem spomenika pred ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko. Spomenik je delo profesorja in člana SAZU Mirka Bratuše, k njegovi postavitvi pa so prispevali tudi Društvo za medicinsko in biološko tehniko Slovenije (DMBTS), URI Soča in doktor James T. Ryaby, so še zapisali na fakulteti.

Lojze Vodovnik se je rodil 6. septembra 1933 v Mariboru. Leta 1957 je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko UL. Po diplomi se je zaposlil v podjetju Elektromedicina, kjer je predlagal in razvil več aparatov za električno draženje živcev in mišic.

Leta 1963 je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko, naslednje leto pa odšel na podoktorsko usposabljanje na Univerzo Case Western Reserve, kjer je nadaljeval z odmevnimi raziskavami uporabe funkcionalne električne stimulacije in se posvetil iskanju novih možnosti rehabilitacije invalidov s pomočjo elektronike in kibernetskih konceptov.

Od leta 1966 do 1969 je na ameriški univerzi tudi predaval, prav tako pa na Fakulteti za elektrotehniko. Bil je ustanovitelj in vodja Rehabilitacijsko-inženirskega centra. Leta 1998 je postal zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Umrl je 14. junija 2000 v Ljubljani.