STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Inštitut InnoRenew CoE v vesolje pošilja glivni biofilm

Ljubljana, 29. avgusta - Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE bo v prvi polovici leta 2025 izvedel poskus v vesolju z glivnim biofilmom, ki se lahko uporabi za zaščito materialov. Na inštitutu glivni biofilm raziskovalna skupina razvija v okviru ERC projekta ARCHI-SKIN, tovrstna raziskava pa bo prva, ki bo preučevala vpliv vesolja na inženirske žive materiale.

Izola. Kompleks raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Foto: InnoRenew CoE Arhiv InnoRenew CoE

Izola.
Kompleks raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE.
Foto: InnoRenew CoE
Arhiv InnoRenew CoE

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE se ukvarja z razvojem trajnostnih gradbenih materialov in biotehnologijo. Pod vodstvom vodje projekta ARCHI-SKIN Anne Sandak pa raziskuje inženirske žive materiale, ki se lahko prilagajajo in odzivajo na okoljske spremembe, so pri inštitutu zapisali v sporočilu za javnost. Kot so navedli, projekt ARCHI-SKIN v materiale vpeljuje novo dimenzijo - življenje - ter na novo opredeljuje njihov pomen, oblikovanje in uporabo.

Interdisciplinarna raziskovalna skupina tako razvija biofilm za zaščito materialov, kot so denimo biomateriali, beton, plastika in kovine. Ključna značilnost tega biofilma pa je njegova naravna sposobnost samozdravljenja.

Raziskovalna skupina bo glivni biofilm v orbito ponesla v okviru misije Mission Possible 2025. Gre za prvo misijo podjetja The Exploration Company, ki bo izstreljena na raketi SpaceX Falcon 9 v prvi polovici leta 2025. Pri misiji bo demonstracijska kapsula v zemeljsko orbito prepeljala 300 kilogramov tovora, vključno s satelitom MayaSat-1 podjetja Genesis SFL. Kapsula bo v vesolju ostala tri ure, nato pa bo ponovno vstopila v orbito in se vrnila na Zemljo, so navedli.

Kot so dodali, je glavni cilj satelita MayaSat-1 v tej misiji pokazati izvedljivost njegove souporabe za prevoz tovora namenjenega daljšim biološkim poskusom v vesolju.

Raziskovalci InnoRenew CoE se veselijo vrnitve glivnega biofilma, poslanega v vesolje, saj bodo lahko opravili analize, ki bodo poglobile njihovo razumevanje potenciala in odpornosti inženirskih živih materialov, so zapisali. "Sodelovanje v misiji Mission Possible je za nas edinstvena priložnost za raziskovanje vplivov mikrogravitacije in povečane ravni sevanja, ki jih povzročajo vesoljske razmere," je poudarila Anna Sandak.