STAznanost
Humanistika in družboslovje

Terminološka svetovalnica praznuje deset let obstoja

Ljubljana, 7. septembra - Terminološka svetovalnica, ki deluje pod okriljem Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in pomaga pri iskanju, razlagi in določanju pravilne rabe strokovnih terminov in izrazov, obeležuje deset let obstoja. Od leta 2013 do danes so terminologi odgovorili na že več kot 550 vprašanj, so zapisali na spletni strani.

Terminološka svetovalnica je namenjena zlasti področnim strokovnjakom, pa tudi drugim uporabnikom, ki se srečujejo s terminološkimi problemi, naj gre za poimenovanja novih pojmov, ki jih je v slovenščini šele treba poimenovati, ali za že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj, izmed katerih bi bilo z vidika učinkovitega sporazumevanja smiselno izbrati najustreznejšega, so navedli.

Po besedah vodje Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU Mojce Žagar Karer, se po pomoč Terminološke svetovalnice obračajo predvsem ljudje iz akademskih okolij, kot so univerzitetni profesorji in profesorice, raziskovalke in raziskovalci iz javnih raziskovalnih inštitutov, študentje in študentke. "Iz gospodarstva pravzaprav dobimo še najmanj vprašanj," pravi. Ob obletnici pa si želijo, da bi zanje izvedelo več ljudi, tudi iz drugih okolij.

V Terminološki svetovalnici sodeluje pet terminologov, poleg Mojce Žagar Karer še Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, do leta 2021 še Mitja Trojar, od 2021 pa mlada raziskovalka Jera Sitar. Vprašanje, ki ga uporabnik zastavi na spletnem obrazcu, do vseh sodelavcev svetovalnice pride po elektronki pošti. Pri pripravi vsakega terminološkega odgovora sodeluje vsi terminologi, ki pripravijo ločena mnenja o terminološkem vprašanju, na podlagi katerih nastane skupno mnenje.

"Pri terminoloških odgovorih upoštevamo osnovna terminološka načela, kar pomeni, da o terminološkem problemu svetujemo z vidika terminološke vede. Da bi lahko pripravili terminološki odgovor, ki vam bo zares v pomoč, je bistveno, da dobimo čim več podatkov o terminu, predvsem njegovo definicijo, zelo koristni pa so tudi podatki o besedilih, v katerih se pojavlja, morebitna že obstoječa poimenovanja, tujejezični ustrezniki," navajajo pri svetovalnici.

Od leta 2013 do danes so odgovorili na več kot 550 vprašanj, na leto ponavadi razrešijo okoli 60 terminoloških prošenj, več kot eno na teden. Uporabnikom vedno odgovorijo osebno, po elektronski pošti. Odgovor tudi objavijo na spletni strani Terminološke svetovalnice. "Srečevati v rabi izraz, ki smo ga predlagali, pa je pravzaprav največje zadovoljstvo in nagrada za naše delo," je dejala Mojca Žagar Karer.

Sodelavci in sodelavke Terminološke svetovalnice so ob 10-letnici svojega delovanja danes v Atriju ZRC organizirali tudi okroglo mizo.