STAznanost

V ponedeljek v Portorožu pričetek mednarodne konference Jedrska energija za novo Evropo 2023

Portorož, 10. septembra - V Portorožu se bo v ponedeljek pričela štiridnevna 32. mednarodna konferenca Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS) Jedrska energija za novo Evropo 2023 (NENE2023), na kateri bodo strokovnjaki poudarili pomen jedrske energije za trajnostno prihodnost. Pred pričetkom konference bo v Grand Hotelu Bernardin potekala novinarska konferenca.

Kot so sporočili organizatorji, bodo na novinarski konferenci, ki se bo pričela ob 13. uri, predstavili ključne poudarke mednarodne konference ter izpostavili aktualne znanstveno-raziskovalne, izobraževalne, energetske, ekonomske in družbene priložnosti ter prednosti, ki jih uporaba jedrske energije predstavlja za Slovenijo, Evropo in svet.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali predsednik DJS, organizator mednarodne konference in predsednik programskega odbora konference Tomaž Žagar, predsednik Evropskega jedrskega združenja (ENS) Leon Cizelj, sekretar Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije Igor Franko in predsednica Mreže mlade generacije DJS Tanja Goričanec.

Otvoritev mednarodne konference bo ob 15. uri v dvorani Emerald v Grand Hotelu Bernardin. Udeležence konference bodo ob odprtju med drugim pozdravil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Sledila bodo strokovnima predavanja o pomenu in vlogi trajnostne uporabe jedrske energije za zagotovitev zanesljive, moderne in čiste oskrbe z energijo na nivoju Evrope in posameznih državah z vodilnimi podnebnimi politikami, ki jih bodo podali priznani mednarodni strokovnjaki.

Generalni direktor organizacije nucleareurope iz Bruslja Yves Desbazeille bo predaval o vlogi jedrske energije pri razogljičenju in v energetskih strategijah na nivoju Evrope, Mohammed Khonat z britanskega ministrstva za energetsko varnost bo predstavil vlogo jedrske energije v Združenem kraljestvu in njihov pristop k civilni jedrski strategiji, Jean-Jacques Coursol iz francoske družbe EDF pa bo imel predavanje o uporabi jedrske energije za razogljičenje francoskega energetskega sistema do leta 2050.

Otvoritev konference se bo zaključila z okroglo mizo z mednarodnimi strokovnjaki o krepitvi strokovnih jedrskih, tako kadrovskih kot organizacijskih, kompetenc za trajno in dolgoročno uporabo, obratovanje, razvoj in gradnjo jedrskih elektrarn, so še sporočili.

Konferenca je mednarodno letno srečanje jedrske industrije in strokovnjakov, ki se ukvarjajo z različnimi vidiki jedrske energije iz vse Evrope in sveta. Glavni cilj srečanja je spodbujanje mednarodnega sodelovanja med strokovnjaki, ki delujejo v jedrskih raziskovalnih in izobraževalnih ustanovah, pri prodajalcih jedrske opreme, javnih službah in upravnih organih.