STAznanost

Na fakulteti za elektrotehniko poletna šola o meritvah temperature in vlažnosti

Ljubljana, 11. septembra - Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL) bo do 15. septembrom potekala Poletna šola o meritvah temperature in vlažnosti EURAMET. Namen izobraževanja, ki se ga bo udeležilo 90 ljudi iz 36 držav, je usposabljanje na področju merjenja temperature in vlažnosti ter priprava na nadaljnje delo, so sporočili s fakultete.

Poletna šola EURAMET bo novincem, ki šele vstopajo na področje meritev temperature in vlažnosti, ponudila pregled trenutnih mednarodnih tehničnih infrastruktur, ki mu bo sledil podrobnejši vpogled v discipline termičnega meroslovja skozi teorijo in praktične vaje. Predavanja bodo vodili svetovni strokovnjaki za termometrijo iz vodilnih evropskih inštitutov in širše meroslovne skupnosti.

Kot so navedli, je pomemben del izobraževanja tudi pridobivanje praktičnih izkušenj v laboratorijih. Od srede popoldne do petka bodo na Fakulteti za elektrotehniko UL potekale praktične demonstracije.

EURAMET e. V. je sicer neprofitno združenje evropskih nacionalnih meroslovnih inštitutov, ki skrbijo za kakovost merjenj na ravni države, za potrebe industrije, zdravstvenega sistema, varstva okolja, varstva potrošnikov in širše. V želji po krepitvi zmogljivosti podpirajo potrebo po izboljšanju raziskovalnih in operativnih zmogljivosti evropskih merilnih institutov na najvišji nacionalni ravni, zlasti tistih z nastajajočimi meroslovnimi potrebami, za obstoječe in novo osebje in razvijajoča se nova področja.