STAznanost

Višje financiranje znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti v letu 2024

Ljubljana, 10. septembra - Sredstva za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost, načrtovana v letu 2024, so višja, kot so bila kadarkoli prej. Stabilno financiranje bo naraslo za dodatnih 7,5 milijona evrov oz. za tri odstotke, so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo. Ob tem so poudarili, da gre za področji ključni za razvoj družbe.

Kot so zapisali, prvič k temu področju pristopajo kot celotna vlada. Tako jim je v pogovorih z drugimi resorji uspelo zagotoviti sredstva, ki jih bodo ti namenili raziskavam in inovacijam, v precejšnjem delu tudi prek novoustanovljene Javne agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (ARIS).

Poleg porasta financiranja iz medresorskega sodelovanja na ministrstvu pričakujejo tudi nova sredstva iz kohezijskih skladov ter načrta za okrevanje in odpornost, ki prav tako pomenijo dodatne vire financiranja za to dejavnost. Obvezno zakonsko rast pa bodo, kot so navedli, z omenjenimi dodatnimi sredstvi presegli za okoli 90 milijonov evrov. "Dejstvo je, da višina teh skupnih sredstev še nikoli v zgodovini samostojne Slovenije ni bila zagotovljena v tako velikem obsegu," so poudarili.

Stabilno financiranje bo tako skladno z zakonom o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti v prihodnjem letu naraslo za dodatnih 7,5 milijona evrov (30 odstotkov celotne rasti proračunske postavke), torej za tri odstotke, in sicer od letošnjih izhodiščnih 225 milijonov evrov na 232 milijonov evrov v letu 2024. Tudi raziskovalne organizacije, prejemnice stabilnega financiranja, bodo po navedbah ministrstva prejele razvojni steber v višini 13,1 milijona evrov.

Rast integralnih sredstev ministrstva za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost za leto 2024 je sicer manjša od pričakovane zaradi nedavnih dogajanj. Zato bodo potrebne nekatere prilagoditve že objavljenih razpisov. Tako bodo izbori na tekočih razpisih za projekte in opremo sledili razpoložljivim sredstvom in ne bodo v celoti realizirani v objavljeni višini, so opozorili. Dodali so, da bodo potrebne tudi delne prilagoditve količine in raznolikosti načrtovanih ukrepov ARIS za leto 2024, pri čemer ostaja prioriteta zagotavljanje stabilnosti financiranja.