STAznanost

Začelo se je Evropsko srečanje mladih statistikov

Ljubljana, 11. septembra - V organizaciji Statističnega društva Slovenije se je danes začelo 23. Evropsko srečanje mladih statistikov. Dogodek bo so 15. septembrom potekal preko spleta, na njem pa se bo z raziskovalnimi temami na področju matematične statistike in verjetnosti predstavilo okoli 47 mladih raziskovalcev iz 25 evropskih držav.

Evropsko srečanje mladih statistikov vsaki dve leti poteka pod okriljem združenja Bernoulli. Osrednji namen dogodka omogočiti prostor, kjer se gradijo generacije bodočih vodilnih mladih matematičnih statistikov in raziskovalcev s področja verjetnosti, je povedal predsednik lokalnega organizacijskega odbora Andrej Srakar z Inštituta za ekonomska raziskovanja.

V okviru tokratnega dogodka se bo zvrstilo šest plenarnih predstavitev nekaterih vodilnih matematičnih statistikov in raziskovalcev verjetnosti na svetu ter predstavitve izbranih mladih statistikov.

V oktobru bo potekal še spremni dogodek EYSM na temo odprtih podatkov in umetne inteligence. Del tega dogodka bo tudi hekatonom, ki bo uporabljal odprte podatke o podnebnih spremembah.

Prvo Evropsko srečanje mladih statistikov je potekalo v letu 1978 v Wiltshireu v Veliki Britaniji, od tedaj pa je potekalo dvaindvajset takšnih srečanj, z zadnjima dvema v Beogradu 2019 ter Atenah 2021.

V lanskem letu je osrednje mednarodno združenje za matematično statistiko in verjetnost Bernoulli Society prvič doslej dodelilo organizacijo njihovega tradicionalnega dogodka Sloveniji. Lokalni organizacijski odbor poleg Srakarja sestavljata Peterlin in Damjan Manevski z Inštituta za biostatistiko in medicinsko informatiko ljubljanske medicinske fakultete. Organizatorji upajo, da bo letošnji dogodek pomembno prispeval tudi k poznavanju in aktivnostih na področju statistike v Sloveniji.