STAznanost

Evropski strokovnjaki za socialna omrežja letos v Ljubljani

Ljubljana, 12. septembra - Med 4. in 8. septembrom 2023 je na ljubljanski Fakulteti za družbene vede potekalo 7. evropsko srečanje raziskovalcev s področja analize socialnih omrežij. Na dogodku, ki ga je soorganiziral Center za metodologijo in informatiko, so mednarodni in domači strokovnjaki razpravljali predvsem o novih znanstvenih metodologijah.

Letošnja konferenca je združila sociologe, statistike, podatkovne znanstvenike, ekonomiste, humaniste in druge evropske ter svetovne strokovnjake, ki jih povezuje področje analize socialnih omrežij. V okviru dogodka so preučevali vzroke za pomembne družbene pojave, kot so neenakost in konflikti, ter raziskovali procese oblikovanja medosebnih odnosov in sprememb v digitalnem svetu, so v sporočilu za javnost zapisali na FDV.

Na dogodku so predstavili več kot 200 referatov, na katerih je več kot 230 udeležencev razpravljajo o razvoju metodologije analize omrežij ter o aplikativnih raziskavah analize omrežij na različnih področjih, vključno s kriminalnimi omrežji, omrežji s področja športa in omrežji sodelovanj v znanosti. Konference so se udeležili raziskovalci z vsega sveta, tudi Čila, Kanade in Koreje.

Udeležence je uvodoma nagovorila raziskovalka Fakultete za družbene vede Anuška Ferligoj, ki je pomembno prispevala k vzpostavitvi in razvoju študijskih programov na področju analize socialnih omrežij. Ob njej sta nastopila še mednarodna predavatelja Károly Takács in Betina Hollstein.

Pomemben del konference so bila tudi izobraževanja, na katerih so sodelujoči izpopolnjevali svoje spodobnosti in dobili priložnost za uporabo najsodobnejših programskih rešitev za analizo omrežij. "Spoznanja, predstavljena na konferenci, lahko vodijo k boljšim politikam, tehnološkim inovacijam in poglobljenemu osebnemu razvoju, spodbujajo zdrave odnose in bolj povezane družbe," so še zapisali na FDV.