STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na konferenci v Ljubljani strokovnjaki s področja azijske umetnosti in arheologije

Ljubljana, 13. septembra - Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani bo od 13. do 17. septembra potekala 3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA). Dogodek bo gostil vrsto uglednih strokovnjakov s področja azijske umetnosti in arheologije, tako iz Azije kot iz Amerike in Evrope. Osrednji govorec pa bo zaslužni profesor Craig Clunas z Univerze v Oxfordu.

Program konference bo zajemal široko paleto tem, povezanih z azijsko umetnostjo in arheologijo, ki jih bo na 51 panelih predstavilo 174 znanstvenikov iz 25 držav.

Organizatorji še posebej izpostavljajo dvodelni panel Bronasti predmeti iz obdobij Shang in Zhou v evropskih zbirkah: zgodovine zbirk in razstave kot zgodovinski viri, v katerem bo prvič celovito zajeta politika zbirateljstva bronastih posod in drugih predmetov v različnih evropskih muzejih, ter panela Bronasti predmeti v zgodnji Vzhodni Aziji in Stare kitajske obrti, zlato, medenina, bron, žad, v katerih bodo predstavili najnovejše izsledke zadnjih arheoloških izkopavanj.

V okviru konference bodo mednarodni javnosti v okviru panela Izzivi raziskovanja in razstavljanja vzhodnoazijskih predmetov in zbirk v Sloveniji tudi prvič predstavljeni rezultati dveh slovenskih projektov o vzhodnoazijskih zbirkih v Sloveniji, ki jih izvajajo na Oddelku za azijske študije v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper in posameznimi muzeji.

Ob pestrem naboru strokovnih tem bo udeleženkam in udeležencem konference dodatno na voljo tudi ogled azijskih zbirk v izbranih slovenskih muzejih.

Odprtje konference bo danes ob 9.30 uri v predavalnici 15 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (FF UL). Dogodek skupaj organizirajo EAAA, Oddelek za azijske študije FF UL ter Znanstveno-raziskovalno središče Koper.