STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na Filozofski fakulteti konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo

Ljubljana, 13. septembra - Na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je začela 3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo, na kateri gostijo vrsto uglednih strokovnjakov iz Azije, ZDA in Evrope. Na 51 panelih se bo predstavilo 174 znanstvenikov iz 25 držav, osrednji govorec bo zaslužni profesor Craig Clunas z Univerze v Oxfordu s predavanjem v četrtek.

Na današnjem odprtju konference je navzoče pozdravila podpredsednica Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo Patricia Frick, dekanja Filozofske fakultete Mojca Schlamberger Brezar pa je nagovoru med drugim spomnila, da na fakulteti že od leta 1994 deluje tudi oddelek za azijske študije, ki ponuja študij kitajščine, japonščine in korejščine ter kultur teh dežel. Oddelek je po njenih besedah zaslužen, da je "univerza znana kot regionalno središče vzhodnoazijskih študij."

Predsednica omenjene zveze in vodja organizacijskega odbora konference Nataša Vampelj Suhadolnik pa je povedala, da je bila konferenca načrtovana za leto 2020, a je bila zaradi epidemije covida-19 prestavljena. Opozorila je na nedavno raziskavo o vzhodnoazijskih zbirkah v Sloveniji, ki jo vodijo na oddelku za azijske študije, znotraj katere so sistematično preučili pet večjih zbirk in ustvarili iskalno spletno bazo vzhodnoazijskih predmetov v Sloveniji.

V sklopu konference organizatorji izpostavljajo dvodelni panel Bronasti predmeti iz obdobij Shang in Zhou v evropskih zbirkah: zgodovine zbirk in razstave kot zgodovinski viri, v katerem bo prvič celovito zajeta politika zbirateljstva bronastih posod in drugih predmetov v različnih evropskih muzejih, ter panela Bronasti predmeti v zgodnji Vzhodni Aziji in Stare kitajske obrti, zlato, medenina, bron, žad, v katerih bodo predstavljeni najnovejši izsledki zadnjih arheoloških izkopavanj.

V okviru konference bodo mednarodni javnosti v okviru panela Izzivi raziskovanja in razstavljanja vzhodnoazijskih predmetov in zbirk v Sloveniji prvič predstavljeni rezultati dveh slovenskih projektov o vzhodnoazijskih zbirkih v Sloveniji, ki jih izvajajo na oddelku za azijske študije v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper in posameznimi muzeji, so sporočili s fakultete.

Ob pestrem naboru strokovnih tem si bodo udeleženci in udeleženke konference lahko ogledali tudi azijske zbirke po slovenskih muzejih. Razstava Prevzeto v zaščito v Pokrajinskem muzeju Celje prikazuje vzhodnoazijske predmete, zaplenjene v času nacističnega in komunističnega režima, predvsem iz okoliških gradov in dvorcev. Kar nekaj teh predmetov je razstavljenih prvič. Razstava v Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran z naslovom Kanček daljnega vzhoda pa prikazuje predmete, ki so jih pridobili pomorščaki, ki so v 19. in na začetku 20. stoletja na avstro-ogrskih vojaških in trgovskih ladjah potovali v Vzhodno Azijo.

Poleg tega v Slovenskem etnografskem muzeju, v sodelovanju s Palačnim muzejem v Pekingu, oddelkom za azijske študije in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, trenutno poteka projekt restavriranja okrasnih predelnih sten in lesenega modela kitajske hiše iz Skuškove zbirke. Tudi ta projekt si bodo udeleženke in udeleženci konference lahko ogledali.

Konferenco organizira Evropska zveza za azijsko umetnost in arheologijo, ki letos praznuje deseto obletnico, z oddelkom za azijske študije ljubljanske Filozofske fakultete ter Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper.