STAznanost

Video Zgodbe o ribištvu pomemben prispevek k ohranjanju ribiške tradicije obmorske Slovenije

Izola/Koper, 19. septembra - V okviru projekta LAS Zgodbe o ribištvu skozi čas je Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper združilo moči s partnerji iz Izole z namenom ozavestiti javnost o pomenu ribištva, ki nas povezuje s Sredozemljem. V projektu je nastal tudi video, ki po sledeh kulturne dediščine obmorske Slovenije razpira dejavnosti ribištva in sredozemski slog življenja.

Glavni cilji projekta, ki je trajal od oktobra 2021 do julija 2023, je spodbujanje socialne blaginje in ravni kvalitete življenja prebivalcev obmorskih občin, na novo ovrednotiti ribištvo kot gospodarske, turistične in poklicne dejavnosti ter spodbujati varstvo kulturne dediščine na ribiških območjih.

Kot je za STA pojasnila scenaristka videa Zgodbe o ribištvu Lucija Čok iz ZRS Koper, je prispevek o ribištvu nastal z mislijo, da širšo javnost, predvsem pa mlajše generacije, ozavestijo, da je Slovenija obmorska država z bogato ribiško tradicijo, ki se še naprej ohranja. V 13-minutnem videu z italijanskimi in angleškimi podnapisi je tako predstavljen ribiški poklic, vloga žensk v ribiškem življenju in predelavi rib v preteklosti, prikazana tradicija življenja z morjem s poudarkom na kulinariki in obujanjem sredozemske prehrambne dediščine.

"Osem ribičev in gostinci predstavijo današnji utrip obmorskega življenja, pričevalke prikličejo preteklost predelave rib v Izoli, kulinarična mojstrica pa obudi željo pa starih recepturah," je o vsebini videa spregovorila Čok.

Video, katerega režija in izvedba sta delo Perice Rajčiča iz studia Mediaspot, je v tujini že dosegel določeno odmevnost. Angleška različica videa je bila predstavljena kot dokumentarni film na več festivalih v tujini. Do sedaj je bil sprejet v recenzijo in ožji izbor na sedmih festivalih. Med temi je bil na štirih že nagrajen, in sicer na New York Neorealism Film Awards, Frida Film Festival v Parizu, 8&Halfim Awards v Rimu in Golden Wheat Awards v Istanbulu.

Vodilni partner projekta je Znanstveno-raziskovalno središče Koper, sodelovali pa so še Turistično združenje Izola, Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola, Srednja šola Izola in gostilno Bujol. Projekt je financiral Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo (ESPR) v znesku 197.663,70 evrov v okviru svojega operativnega programa.