STAznanost

S podelitvijo nagrad in priznanj obeležili 48 let obstoja Univerze v Mariboru

Maribor, 20. septembra - Na Univerzi v Mariboru (UM) so v torek obeležili 48 let obstoja, kjer so se s podelitvijo nagrad in priznanj študentom, profesorjem, institucijam in podjetjem zahvalili posameznikom za izjemen doprinos univerzi. Najvišje priznanje, naziv častni doktor, so prejeli Brendan McCormack, Kay Hameyer in Günther Löschnigg, so sporočili s fakultete.

Maribor, Univerza v Mariboru.
Na Univerzi v Mariboru (UM) so v torek obeležili 48 let obstoja, kjer so se s podelitvijo nagrad in priznanj študentom, profesorjem, institucijam in podjetjem zahvalili posameznikom za izjemen doprinos univerzi.
Direktor Trdnih izdelkov in član uprave Leka Simon Rečnik.
Foto: Univerza v Mariboru

Maribor, Univerza v Mariboru.
Na Univerzi v Mariboru (UM) so v torek obeležili 48 let obstoja, kjer so se s podelitvijo nagrad in priznanj študentom, profesorjem, institucijam in podjetjem zahvalili posameznikom za izjemen doprinos univerzi.
Rektor UM Zdravko Kačič.
Foto: Univerza v Mariboru

Ob prazniku svoje univerze je zbrane nagovoril rektor Zdravko Kačič, ki je poudaril pomembnost prenosa znanja v industrijo in gospodarstvo. "Zavedajoč se, da je naša univerza srce vzhodnega dela Slovenije in da gospodarstvo na tem območju nima zadostne sposobnosti generiranja visokotehnoloških delovnih mest, ki bi mladim zagotavljala potrebno eksistenco in perspektivo v lastni državi, želimo svoje vire, strokovnost in ideje usmerjati tudi v krepitev gospodarskega okolja. S tesnim sodelovanjem z industrijo lahko združimo strokovno znanje s praktičnimi izzivi, kar vodi v inovacije in dvig konkurenčnosti," je dejal.

Po njegovih besedah je želja univerze, da ustvari sinergijo med akademskimi prizadevanji ter praktičnimi potrebami industrije in gospodarstva. Ob tem je spomnil na platformo Innovum, ki jo univerza vzpostavlja. Za izvedbo projektov v sklopu platforme so v začetku leta pridobili 126 milijonov evrov evropskih kohezijskih sredstev.

Slavnostni govorec je bil tudi direktor Trdnih izdelkov in član uprave Leka Simon Rečnik, ki je izpostavil velik razvojni potencial Vzhodne Slovenije kot stičišča štirih držav in opozoril na nujnost močnejšega sodelovanja in pospešenih razvojnih prizadevanj za zadržanje talentov doma s kakovostnimi delovnih mesti in ponudbo znanj za poklice prihodnosti.

Na današnji slovesnosti ob dnevu univerze so sicer podelili nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov, ki so jih prejeli Hana Urankar, Žiga Donik in nogometna ekipa Ekonosmko-poslovne fakultete UM. Listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na univerzi je dobila Nina Kotnik, listino za pomembne kulturne dosežke študentov Živa Waldhütter in listino za prispevek k inovacijski dejavnosti študentov Jakob Sadar.

Svečano listino so prejeli Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Kristjan Perčič, Mestna občina Kranj in Fakulteta dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci. Podelili so tudi častni naziv zaslužni profesor, ki se podeljuje za izredne uspehe in dosežke pri znanstvenoraziskovalnem, izobraževalnem in mentorskem delu ter za razvoju in delovanju fakultete. Tako je na predlog Pravne fakultete zaslužni profesor postal Marijan Kocbek, na predlog Medicinske fakultete pa Ivan Kranjc.

Najvišje priznanje, častni doktorat, ki se podeljuje za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje UM ter večanje njenega ugleda so tokrat podelili kar trem izjemnih posameznikom. Na predlog Fakultete za zdravstvene vede je naziv prejel Brendan McCormack, na predlog Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Kay Hameyer, na predlog Pravne fakultete pa Günther Löschnigg.