STAznanost

Avstralski raziskovalci odkrili manjkajočo sestavino rožnatih diamantov

Melbourne, 20. septembra - Avstralski raziskovalci so v torek sporočili, da so odkrili manjkajočo sestavino za nastanek rožnatih diamantov, ki so zaradi svoje redkosti in lepote med najdražjimi kamni na svetu. Prepričani so, da bi odkritje lahko pomagalo pri nadaljnjem iskanju njihovih nahajališč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot 90 odstotkov vseh rožnatih diamantov so odkrili v nedavno zaprtem rudniku Argyle na oddaljenem severozahodu Avstralije. Toda raziskovalci doslej niso vedeli, zakaj se ravno v tem rudniku, ki za razliko od večine drugih rudnikov diamantov ne leži na sredini celine, temveč na njenem robu, nahaja toliko rožnatih draguljev.

V novi študiji, objavljeni v reviji Nature Communications, skupina avstralskih raziskovalcev navaja, da so rožnati diamanti prišli na površje Zemlje z razpadom prvega superkontinenta pred približno 1,3 milijarde let.

Hugo Olierook, raziskovalec na univerzi Curtin v zvezni državi Zahodna Avstralija in glavni avtor študije je pojasnil, da sta bili dve od treh sestavin za nastanek rožnatih diamantov znani že vrsto let. Ti sestavini sta ogljik in visok pritisk. Tretja sestavina, ki jo je razkrila študija, pa je bil vulkanski dogodek, ki je diamante izstrelil na površje Zemlje.

V 80. letih prejšnjega stoletja je bilo ocenjeno, da so se argylejski diamanti pojavili pred 1,2 milijarde let. Vendar takrat ni bilo nikakršnega dogodka, ki bi diamante lahko spravil na površje, zato so si raziskovalci prizadevali zastaviti natančnejšo časovno opredelitev pojava diamantov.

Ugotovili so, da so diamanti iz rudnika Argyle stari 1,3 milijarde let. Ta časovni okvir sovpada z razpadom prvega superkontinenta na svetu, znanega kot Nuna. Do visokega pritiska je prišlo pred 1,8 milijarde let, ko sta trčili trčili zahodna in severna Avstralija. Ob razpadu Nune petsto milijonov let pozneje pa sta se zaradi nakopičenega pritiska magma skupaj z diamanti izstrelila na površje.

Soavtor študije Luc Doucet je dejal, da tako močne eksplozije, zaradi katere so diamanti potovali skorajda s hitrostjo zvoka, v zgodovini človeštva še ni bilo.

Poznavanje ozadja nastanka rožnatih diamantov bi lahko pomagalo pri nadaljnjem iskanju njihovih nahajališč, je ocenil Olierook in kot možne lokacije nahajališč rožnatih diamantov navedel Kanado, Rusijo, Južno Afriko in Avstralijo.