STAznanost

Na ljubljanski fakulteti bodo bridž letos poučevali s posebnimi kartami

Ljubljana, 21. septembra - Bridž je olimpijski šport in v številnih evropskih državah del izobraževalnega procesa, v preteklem študijskem letu pa so ga poučevali tudi na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko. Pred novim šolskim letom so se odločili tudi za izdelavo posebnih kart na katerih so upodobljeni ugledni matematiki in fiziki, so sporočili s fakultete.

Med najpomembnejšimi liki, ki jih je doktorica fizike Ana Marin upodobila na klasičnem setu 52 kart, so v podobi kraljev Bertrand Russell, Albert Einstein, Isaac Newton in Carl Friedrich Gauss, medtem ko so na mesto dam stopile Maryam Mirzakhani, Chien-Shiung Wu, Marie Sklodowska-Curie in Emmy Noether. Erwin Schrödinger je postal pik fant, pridružil se mu je še David Hilbert in vsem znana Galileo Galilei in Evklid.

Zadnja stran kart nepoučenemu igralcu predstavlja estetski rdeče-beli vzorec, medtem ko lahko matematiki v njem prepoznajo primarni vozel z osmimi vozlišči 818, shema s, p in d orbital.

Pri igranju bridža študentje jokerjev ne bodo potrebovali, kljub temu pa je ilustratorka poskrbela tudi za ti dve karti s podobama Richarda Feynmana in Leonharda Eulerja.

Bridž je najpopularnejša miselna igra s kartami na svetu, ki jo zaradi izredno pozitivnega vpliva na dosežke učencev in študentov poučujejo v številnih šolah in univerzah po svetu, so poudarili na fakulteti. Študentje med igro razvijajo logično in analitično razmišljanje, urijo koncentracijo, pa tudi empatijo in sodelovanje, saj je bridž igra dveh partnerjev, ki se morata upoštevati in biti kar se da usklajena.

Tudi letos lahko vsi študentje Univerze v Ljubljani pristopijo k začetnemu tečaju, ki jim bo prinesel tri kreditne točke. Ob tem pa mimogrede utrdijo podobe velikih znanstvenikov in znanstvenic in se spomnijo njihovih velikih del.