STAznanost

Podeljene nagrade in priznanja Univerze v Mariboru

Maribor, 24. septembra - Na Univerzi v Mariboru so ta teden obeležili 48-letnico obstoja in se ob tem s podelitvijo nagrad in priznanj zahvalili posameznikom za njihov izjemen doprinos ustanovi. Novi častni doktorji so postali Brendan McCormack, Kay Hameyer in Günther Löschnigg, zaslužna profesorja pa Marijan Kocbek in Ivan Krajnc.

Ob prazniku univerze je zbrane nagovoril rektor Zdravko Kačič in poudaril, da vloga univerze ni omejena le na izobraževanje in raziskovalno delo znotraj akademskega okolja. "Glede na bogato tradicijo povezanosti med našo univerzo in okoljem ter dediščino vizionarstva in poguma pionirjev ustanoviteljev Univerze v Mariboru si v zadnjem obdobju še močneje prizadevamo obuditi zavedanje o pomenu tretjega poslanstva univerze. To je poslanstvo prenosa znanja tudi v industrijo in gospodarstvo," je povedal. "Naša želja je, da ustvarimo sinergijo med akademskimi prizadevanji ter praktičnimi potrebami industrije in gospodarstva," je dodal.

Najvišje priznanje, častni doktorat, so tokrat podelili trem posameznikom. Na predlog fakultete za zdravstvene vede ga je prejel strokovnjak in raziskovalec na področju zdravstvene nege Brendan McCormack, na predlog fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko znanstvenik na področju elektrotehnike Kay Hameyer, tretji častni doktor Univerze v Mariboru pa je na predlog pravne fakultete postal Günther Löschnigg, ki deluje na področju delovnega in socialnega prava.

Listino za razvoj obštudijskih dejavnosti je prejela študentka Nina Kotnik s pravne fakultete, listino za pomembne kulturne dosežke Živa Waldhütter s filozofske fakultete in listino za prispevek k inovacijski dejavnosti študentov Jakob Sadar s fakultete za strojništvo.

Plaketo Leona Štuklja sta prejela študentka Hana Urankar s filozofske fakultete in nogometna ekipa ekonomsko-poslovne fakultete, znak Leona Štuklja pa Žiga Donik s fakultete za strojništvo.

Svečane listine so namenili predstavnikom podjetij, institucij in posameznikom s posebnimi zaslugami za prenos znanja v industrijo in gospodarstvo. Na predlog fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo jo je prejel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki z različnimi oblikami sodelovanja podpira izobraževalno dejavnost fakultete in tako daje študentom možnost za pridobivanje praktičnih izkušenj.

Na predlog fakultete za logistiko je svečano listino prejel strokovnjak za poštne storitve Kristjan Perčič, ki je mentor na projektu Uporabo dronov za dostavo paketov. Na predlog fakultete za organizacijske vede je takšno priznanje prejela Mestna občina Kranj, s katero sta med drugim sodelovali pri ustanovitvi podjetniškega inkubatorja Kovačnica. Svečano listino je na predlog medicinske fakultete prejela tudi fakulteta dentalne medicine v Reki na Hrvaškem, ki sodeluje pri organizaciji študijskega programa dentalne medicine v Mariboru.

Častni naslov zaslužni profesor podeljujejo za izredne uspehe in dosežke pri znanstvenoraziskovalnem, izobraževalnem in mentorskem delu ter razvoju in delovanju fakultete. Na predlog pravne fakultete je zaslužni profesor Univerze v Mariboru letos postal pravnik Marijan Kocbek, na predlog medicinske fakultete pa njen nekdanji prvi mož Ivan Krajnc.

Na ločeni prireditvi dva dni kasneje je univerza razglasila še zmagovalke razpisa Najboljši študent Univerze v Mariboru v študijskem letu 2022/23. Najboljša študentka je postala Iza Beširević s pravne fakultete, ki se je izkazala z vrhunskimi študijskimi dosežki, znanstvenimi raziskavami in aktivnim sodelovanjem v različnih študentskih projektih. Drugo mesto je pripadalo študentki filozofske fakultete Ani Lampret in tretje študentki fakultete za naravoslovje in matematiko Melani Potrč, so sporočili z univerze.