STAznanost

Na konferenci bodo predstavili zaključne faze gradnje Observatorija Vere Rubin

Ljubljana, 24. septembra - V Poreču bo v prihodnjem tednu potekala mednarodna astronomska konferenca projekta Legacy Survey of Space and Time (LSST), ki ga izvaja Observatorij Vere Rubin. Gre za najpomembnejše letno srečanje strokovnjakov, na katerem bodo med drugim predstavili zaključne faze gradnje observatorija. Pri organizaciji konference sodeluje tudi Univerza v Novi Gorici.

Kot so sporočili z Univerze v Novi Gorici, bo mednarodna astronomska konferenca LSST@Europe5 že peta evropska konferenca mednarodne kolaboracije projekta LSST Observatorija Vere Rubin. Na njej se bo zbralo 150 astronomov in astronomk iz 19 držav, 50 pa se jih bo srečanja udeležilo na daljavo.

Na dogodku, ki bo potekal med 25. in 29. septembrom, bodo razpravljali o nedavnih znanstvenih dosežkih in pričakovanih prispevkih projekta LSST na področju raziskav našega Osončja, naše Galaksije, temne snovi in temne energije, spremenljivih zvezd in astrofizikalnih tranzientov. Posebni sekciji bosta namenjeni gostovanju umetnika Michaela Jonesa McKeana in razvoju raznolikosti, enakosti in vključenosti v LSST kolaboraciji, so navedli.

Strokovnjaki bodo predstavili tudi zaključne faze gradnje Observatorija Vere Rubin in izzive obdelave velikih količin podatkov, ki jih bo posnel LSST.
Observatorij se nahaja na gori Cerro Pachón v Čilu. Projekt, ki je vreden več kot milijardo dolarjev, vodijo ZDA, v njem pa sodeluje okrog 500 raziskovalnih skupin iz več kot 20 držav, med njimi tudi Center za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici.

"Projekt LSST bo največji pregled neba doslej in bo omogočil povsem nov pristop k raziskovanju vesolja. V nacionalni strategiji ZDA navajajo LSST kot najpomembnejši projekt na področju teleskopov na površju Zemlje v prihajajočem desetletju. Prvo luč pričakujejo konec leta 2024, pričetek polnega znanstvenega delovanja pa v začetku 2025," so poudarili.

Projekt LSST je, kot navajajo, poseben po tem, da ima teleskop optični sistem iz treh zrcal, ki mu omogoča obenem velik premer zrcala in veliko zorno polje. Z enim posnetkom bo pokril del neba, v katerega bi lahko spravili približno 40 polnih Lun. Celotno vidno nebo pa bo lahko posnel v treh nočeh.

Podatkovna baza Rubin LSST bo vsebovala skupno 30 bilijonov opazovanj okoli 20 milijard zvezd naše Galaksije in 17 milijard galaksij. "S tem bo Rubin LSST število znanih vesoljskih objektov povečal za cel red velikosti," so sporočili.

Konferenco LSST@Europe5, ki bo potekala od 25. do 29. septembra v Poreču in na kateri bodo tudi predstavili omenjeni observatorij, organizirajo astronomske skupine Univerze v Novi Gorici, Univerze v Rijeki, Instituta Ruđer Bošković v Zagrebu in Univerze v Beogradu. Predhodne tovrstna srečanja so bila v Cambridgeu, Združeno kraljestvo, v Beogradu, Srbija, v Lyonu, Francija in v Rimu, Italija.

Center za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici pri projektu LSST sicer sodeluje že od konca leta 2016. Vodilni strokovnjaki observatorija Vere Rubin sodelujejo tudi kot mentorji pri projektu SMASH, 10-milijonskem evropskem projektu COFUND, ki ga vodi Univerza v Novi Gorici. Eden od sklopov tega projekta je uporaba metod strojnega učenja pri analizi podatkov projekta LSST observatorija Vere Rubin, so še navedli pri univerzi.