STAznanost

V Tehniškem muzeju Slovenije ta teden tradicionalni Dnevi strojništva

Vrhnika, 25. septembra - V Tehniškem muzeju Slovenije se bodo v torek začeli Dnevi strojništva. Do petka se bodo zvrstile mnoge predstavitve, na katerih bodo strokovnjaki z ljubljanske fakultete za strojništvo predstavili možnosti inovativnega premagovanja izzivov prihodnosti ter obiskovalcem ponudili vpogled v svet inženirske kreativnosti, so sporočili organizatorji.

Na letošnjih Dnevih strojništva si bodo obiskovalci lahko ogledali devet različnih demonstracij, pri katerih bodo lahko tudi sodelovali. Med drugim bodo strokovnjaki pokazali, kako na CNC stroju gravirati obesek, predstavili pomen in delovanje vlakenskih laserjev ter pametne solarne rožice, pri kateri se bodo udeleženci naučili uporabe programa Solidworks, spajkanja elektronskih komponent, uporabe in priprave na 3D tiskanje in izdelave komponent s 3D tiskalnikom ter programiranja Arudionata.

V okviru infrardeče termografije bodo strokovnjaki predstavili uporabo hitrotekoče kamere v vidnem in infrardečem spektru. Udeležence bodo seznanili tudi s pomenom hranilnika toplote in solarnega panela, predstavili študentski dvosedežnik, tribologijo in nanotehnologijo ter Stewartovo simulacijsko ploščad.

Posebno pozornost pa bodo namenili virtualnemu simulatorju varjenja. "Razvoj simulatorjev varjenja so pospešili pozitivni učinki igranja igric kirurgov pripravnikov. Raziskave so pokazale, da igranje računalniških igric (npr.: Marble Mania), ki zahtevajo natančno gibanje rok, omogoča hitrejše učenje gibanja rok na simulatorju kirurških operacij in s tem boljšo pripravo na same operacije," navajajo na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani (UL).

Gibanje rok pri varjenju je po navedbah organizatorjev zelo podobno kot pri kirurških operacijah in ima ključno vlogo za izdelavo kakovostnih varov.

V okviru prireditve bodo predstavljeni tudi izjemni projekti, ki so plod dela študentov in raziskovalcev Fakultete za strojništvo UL. Obiskovalci bodo tako lahko spoznali tudi številne zanimivosti o laserskem merjenju, mobilnih robotih, brezpilotnih letalih, avtomatski diagnostiki, laserskem označevanju in mnogih drugih tehnologijah.

V Tehniškem muzeju Slovenije bo v petek potekala tudi Noč raziskovalcev, zato bo od 17. do 22. ure obisk na Dnevih strojništva brezplačen.