STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Sinapsina nevroznanstvena konferenca s širokim spektrom nevroznanstvenih tem

Ljubljana, 27. septembra - Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani (UL) se bo v četrtek začela 10. mednarodna nevroznanstvena konferenca SNC'23, ki jo organizirata Slovensko združenje za nevroznanost Sinapsa in Medicinska fakulteta UL. Na njej bodo strokovnjaki spregovorili o različnih nevroznanstvenih temah, kot so bolečina in psihološke posledice covida-19.

Kot so sporočili organizatorji, bo letošnja konferenca, ki bo trajala do nedelje, postregla s petimi plenarnimi predavanji in osmimi tematskimi simpoziji, na katerih bodo tako domači kot tuji strokovnjaki med drugim obravnavali različne teme o zdravju in bolezni možganov, staranju možganov in bolečini.

V okviru konference se bodo prav tako zgodili številni spremljevalni dogodki, ki so namenjeni tudi javnosti zunaj nevroznanstvenih vrst. V petek bo predavanje v spomin zdravnika nevrologa Janeza Faganela, ki se je ukvarjal z nevrofiziologijo. Na njem bo med drugim profesor klinične nevrologije in nevroznanosti na Univerzi v Oxfordu Martin Turner predstavil razvoj biomarkerjev pri amiotrofični lateralni sklerozi.

Isti dan bo potekala tudi izobraževalna delavnica o bolečini, na katero se bo navezovalo predavanje profesorja fiziologije, anesteziologije ter fizikalne medicine in rehabilitacije na Univerzi Northwestern v Evanstonu Apkara Vanie Apkariana, ki bo tudi posvečeno prvemu častnemu članu Sinapse, akademiku Andreju O. Župančiču. Delavnica bo predstavila mehanizme zaznavanja in modulacije bolečine v fizioloških in patoloških razmerah, trenutno razumevanje patofiziologije prehoda iz akutne v kronično bolečino in vzdrževanja kronične bolečine ter vzvode za lajšanje bolečine, so navedli organizatorji.

Zanimiv pa bo tudi sobotni dogodek na temo nevroznanosti in družbe, ki bo posvečen psihološkim, nevrofiziološkim in kognitivnim posledicam covida-19 in bo odprt za širšo javnost. Kot je za STA pojasnil predsednik Sinapse Boris Rogelj, vse več raziskav namreč kaže, da covid-19 pri ljudeh vpliva tako na duševno zdravje kot tudi zdravje živčnega sistema.

Po njegovem mnenju bo nevroznanstvena konferenca mednarodnim strokovnjakom omogočila izmenjavo znanja in izkušenj na tem področju. Tudi mladim pa bo dala priložnost, da predstavijo svoje raziskovalne dosežke. Poleg tega želijo s konferenco nevroznanost približati tudi širši javnosti. "Gre namreč za eno zelo pomembnih znanosti. Družba pa se mora zavedati njenega pomena. Spoznati mora, da strokovnjaki na področju nevroznanosti delamo zanjo, z namenom da ta bolje razume določene bolezni, in stremimo k izboljšanju življenja ljudi," je dejal.