STAznanost
Medicina in zdravje

Na Simčičevem simpoziju predvsem o preventivnih ukrepih za preprečevanje debelosti

Ljubljana, 4. septembra - Na ljubljanski Biotehniški fakulteti danes organizirajo Simčičev simpozij z naslovom Debelost kot izziv moderne družbe. Na njem bodo strokovnjaki spregovorili o debelosti, ki predstavlja velik izziv za javno zdravstvo in zahteva celovit pristop k zdravljenju. Osredotočili se bodo predvsem na preventivne ukrepe, s katerimi lahko debelost preprečimo.

Letošnji že sedmi Simčičev simpozij, ki poteka v spomin pokojnega profesorja prehrane Marjana Simčiča, organizirajo aktivni študenti Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (UL) zaključnega letnika magistrskega študijskega programa Prehrana.

Udeleženci bodo lahko spoznali debelost kot kronično nenalezljivo bolezen, ki zaradi povečane pojavnosti predstavlja velik izziv za javno zdravstvo. Kot je za STA dejal klinični dietetik Evgen Benedik z Inštituta za prehransko programiranje, ki je tudi eden od današnjih predavateljev, je debelost v medicinski stroki prepoznana kot bolezen, zato si zasluži tudi ustrezno zdravljenje.

"Problem v slovenskem zdravstvenem sistemu pa je, da v praksi po navadi ni prepoznana kot bolezen in se zato ne obravnava dovolj resno, kot kakšna druga resna bolezen, na primer rak," je opozoril.

Kot uvod v razumevanje debelosti bo na simpoziju najprej na vrsti predavanje, ki bo naslovilo vzroke in dejavnike, ki prispevajo k razvoju debelosti. Strokovnjaki bodo predstavili tudi, kakšna je razširjenost debelosti med populacijo v Sloveniji, dotaknili pa se bodo tudi vprašanja, zakaj shujševalne diete nimajo dolgoročnega učinka in predstavili, kako se obravnave debelosti loteva zdravnik, psiholog, kineziolog in dietetik.

Debelost po besedah Benedika namreč zahteva celovit pristop k zdravljenju. Pri obravnavi je ključna multidisciplinarna obravnava bolnika. Benedik bo danes me drugim spregovoril o tem, kako bi v zdravstvenem sistemu morali umeščati dietetike, da bi bili bolj prepoznavni kot del multidisciplinarne ekipe, ki dela na vseh nivojih zdravstvenega varstva.

"V prvi vrsti bom predstavil dietetika kot nekoga z izjemno veliko znanja, ki ima za seboj kar nekaj kvalitetnega šolanja. Dietetik mora namreč biti strokovnjak na svojem področju in ne nekdo, ki je opravil zgolj posamezne tečaje. S pomanjkanjem znanja se lahko namreč posameznikom s prekomerno težo napačno svetuje, kar pa ogroža njihovo zdravje," je opozoril. Osredotočil se bo tudi na naslavljanje problema debelosti, ko se posameznik že sooča s prekomerno težo, ter predstavil, kako poteka obravnava posameznika v ambulanti. "Opozoril bom tudi na to, da ne obstajajo čudežna prehranska dopolnila za hujšanje in tudi ne čudežne diete," je dejal.

Velik poudarek bo zato tudi na preventivi oz. ukrepih, ki so potrebni, da do debelosti ne pride. Ravno s preventivo se po njegovih besedah premalo ukvarjamo. "Že bodoče starše je treba opozarjati na ustrezno prehranjevanje otrok, da na primer pazijo na način uvajanja goste hrane, spodbujati jih moramo k dojenju itd. Vse vpletene v vzgojno-izobraževalnem sistemu pa je treba osveščati tudi o pomenu zdrave šolske in vrtčevske prehrane.

Današnji simpozij se bo v Dvorani Janeza Hribarja na Biotehniški fakulteti UL začel ob 16. uri.