STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Kemijski inštitut v projektu za razvoj novega sistema za shranjevanje toplote

Ljubljana, 27. septembra - Projektni konzorcij Muspell, v katerem sodeluje tudi Kemijski inštitut, je prejel 3,5 milijona evrov nepovratnih sredstev Evropskega sveta za inovacije (EIC) za razvoj sistema za shranjevanje toplotne energije naslednje generacije. Kemijski inštitut bo v okviru projekta razvil nove termokemijske materiale.

Kot so danes sporočili s Kemijskega inštituta, je cilj projekta razviti zmogljiv sistem za shranjevanje toplotne energije ali TESS (Thermal Energy Storage System) - pomembne komponente trajnostnega in zanesljivega energetskega sistema. Štiriletni projekt bo stekel oktobra letos.

Z inovativnim pristopom, ki temelji na raziskavah materialov, si konzorcij prizadeva izdelati kompakten, zelo prilagodljiv in modularen sistem, ki ponuja večjo energijsko gostoto in optimalno integracijo zmogljivosti toplotne črpalke. "Novi TESS bo odprl nove možnosti uporabe v energetsko intenzivnih panogah - od proizvodnje, tekstila, predelave hrane in gradbenih materialov do transporta, energetike in okoljskih storitev," so navedli.

Novi TESS bo predvidoma poleg učinkovitega shranjevanja toplotne energije zagotavljal prilagodljivost v različnih sistemih, boljše upravljanje z energijo, prihranek stroškov in koristi okolju, saj lahko vključuje obnovljive vire energije. Delovanje predlaganega TESS vključuje vnos toplotne energije iz različnih virov, kot so odvečna toplota, sončni kolektorji, elektrika, in njeno shranjevanje v ustreznem mediju, kot je termokemijski ali fazno spremenljivi material. Ko se vzpostavi potreba po shranjeni energiji, jo bo TESS prenesel do želene aplikacije pri zahtevani temperaturi, so pojasnili.

"Novi TESS bo služil kot najsodobnejša toplotna baterija, ki bo omogočala učinkovito zajemanje, shranjevanje in uporabo odpadne toplote, ki nastaja med industrijskimi procesi. Tako sistem ne bo le zmanjšal izgub energije, ampak bo tudi ublažil vpliv na okolje, povezan z emisijami toplogrednih plinov," so dejali.

Kemijski inštitut bo v okviru projekta pod vodstvom Alenke Ristić razvil nove termokemijske materiale, ki bodo omogočali visoko energijsko gostoto shranjevanja toplote v izbranih temperaturnih območjih.

Z dokazano zgodovino pri načrtovanju in razvoju vrhunskih materialov za različne okoljske in energetske aplikacije, ima odsek za anorgansko kemijo in tehnologijo na Kemijskem inštitutu potrebno znanje na ključnih področjih projekta ter najsodobnejšo opremo za testiranje novih materialov.

"S sodelovanjem pri tem projektu želi Kemijski inštitut dvigniti učinkovitost materialov za shranjevanje energije na novo raven ter tako prispevati k optimizaciji porabe energije in zagotavljanju okolju prijaznejše in zanesljivejše oskrbe z energijo," je dejala vodja omenjenega odseka Nataša Zabukovec Logar.

V konzorciju so še tehnološka podjetja, raziskovalni inštituti in univerze Swisspod, Eurac Research, Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems, Politecnico di Milano in Universitat Politecnica de Catalunya.