STAznanost
Medicina in zdravje

V Stockholmu danes razglasitev Nobelovih nagrajencev za medicino

Stockholm, 2. oktobra - Z nagrado za medicino se bodo danes začele razglasitve letošnjih Nobelovih nagrad. Te bodo verjetno med drugim minile v znamenju vojne v Ukrajini, iranskih žensk in protestov ter podnebne krize. Skladno s tradicijo bodo dobitnike najbolj prestižne nagrade za mir razglasili v petek v Oslu, zmagovalce v ostalih kategorijah pa čez teden v Stockholmu.

Seznam nominirancev je sicer tajen, vendar pa je znano, da je med nominiranci za nagrado za mir 351 posameznikov ali organizacij, kar je drugo največje število kandidatov v zgodovini.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bi nagrada za medicino lahko romala v roke strokovnjakov, ki raziskujejo zdravljenje raka s celično terapijo, človeški mikrobiom in narkolepsijo. Lani je nagrado dobil švedski genetik Svante Pääbo za odkritja v povezavi z genomi izumrlih praljudi in evolucije človeka.

V torek bo razglasitev dobitnikov nagrade za fiziko, v sredo za kemijo, za literaturo v četrtek in v petek še za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo, edine nagrade, ki je v svoji oporoki leta 1895 ni zapisal Alfred Nobel osebno, bodo razglašeni v ponedeljek, 9. oktobra.

Podelitev nagrad poteka vsako leto 10. decembra v Oslu in Stockholmu, na obletnico smrti Nobela, ki je preminil leta 1896.

Vsaka nagrada prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron oziroma nekaj več kot 900.000 evrov. Če je dobitnikov več, se znesek med njimi razdeli.