STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Stockholmu danes razglasitev Nobelovih nagrajencev za fiziko

Stockholm, 3. oktobra - V Stockholmu bodo danes razglasili letošnjega dobitnika ali dobitnike Nobelove nagrade za fiziko. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bi nagrada lahko romala v roke znanstvenikov, ki raziskujejo zviti grafen, nevtrinskega observatorija IceCube na Antarktiki ali razvijalcev shranjevanja podatkov visoke gostote na področju spintronike.

Znanstvena revija Svet fizike medtem kot možne dobitnike navaja raziskovalce na področju kvantnega računalništva Ignacia Ciraca, Davida Deutscha, Petra Shora in Petra Zollerja.

Med favoriti naj bi bili tudi Yakir Aharonov za odkritje Aharonov-Bohmovega učinka, Michael Berry za posplošitev geometrične oziroma Berryjeve faze, Federico Capasso za svoj prispevek k fotoniki, Lena Hau za delo na pojavu t. i. počasne svetlobe in Pablo Jarillo-Herrero za delo na področju zvitega grafena.

Lani so nagrado prejeli Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger za eksperimente s prepletenimi fotoni, določanje kršitev Bellovih neenačb in odkritja na področju kvantne informatike.

Letošnje razglasitve nobelovcev so se začele v ponedeljek z razglasitvijo dobitnikov za medicino. V sredo bo na sporedu razglasitev dobitnikov nagrade za kemijo, za literaturo v četrtek, v petek pa še za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo bodo razglašeni v ponedeljek, 9. oktobra.

Podelitev nagrad bo 10. decembra v Oslu in Stockholmu, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Vsaka nagrada prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron oziroma nekaj več kot 900.000 evrov. Če je dobitnikov več, se znesek med njimi razdeli.