STAznanost

Odprte so prijave na razpis za štipendije L'Oreal-Unesco za ženske v znanosti

Ljubljana, 3. oktobra - Slovenska nacionalna komisija za Unesco in družba L'Oreal Adria sta z 2. oktobrom odprli prijave na 18. razpis za štipendije L'Oreal-Unesco za ženske v znanosti. Na razpis z naslovom Za ženske v znanosti 2024 se vse do vključno 2. novembra 2023 lahko prijavijo mlade raziskovalke v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine.

Enkratno štipendijo v višini 5.000 evrov je v 18 letih prejelo že 49 znanstvenic. Marca prihodnje leto pa se jim bodo pridružile tri nove raziskovalke, ki bodo s svojim znanstvenim delom prepričale strokovno komisijo, so sporočili organizatorji natečaja. Kot so dodali, štipendije prispevajo k zmanjšanju neenakosti med ženskami in moškimi v znanosti ter podpirajo raziskovalno delo obetavnih mladih znanstvenic v Sloveniji.

Na razpis se lahko prijavijo znanstvenice, ki so v študijskem letu 2023/2024 v sklepni fazi doktorskega študija, svoje raziskovanje opravljajo na slovenski raziskovalni ustanovi in niso starejše od 35 let.

Kljub dejstvu, da se delež žensk v raziskovalni dejavnosti v zadnjih letih veča, je po podatkih Statističnega urada RS delež doktorantk še vedno najmanjši v tehniških in tehnoloških vedah, število raziskovalk pa ostaja približno polovico nižje od števila raziskovalcev, so poudarili. Kot so navedli, so zato programi, med njimi tudi nacionalni program L'Oreal-Unesco za ženske v znanosti, ki opozarjajo na pomen žensk v znanosti, zelo pomembni.