STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Stockholmu danes razglasitev dobitnikov Nobelove nagrade za kemijo

Stockholm, 4. oktobra - V švedski prestolnici bodo danes razglasili letošnjega prejemnika ali prejemnike Nobelove nagrade za kemijo. Tako se nadaljuje teden Nobelovih nagrad, ki se je v ponedeljek začel z razglasitvijo prejemnikov nagrade za medicino, v torek pa so razglasili prejemnike nagrade za fiziko. Slavnostna podelitev bo sicer potekala 10. decembra.

Lanskoletni prejemniki Nobelove nagrade za kemijo so bili ameriški kemik Karl Barry Sharpless, danski kemik Morten Meldal z univerze v Kopenhagnu in ameriška znanstvenica Carolyn Bertozzi z univerze Stanford v Kaliforniji.

Nagrado so prejeli za razvoj klik kemije, ki se uporablja pri razvoju farmacevtskih izdelkov in kartiranju DNK, ter razvoj bioortogonalne kemije, s čimer so izboljšali ciljno usmerjenost farmacevtskih izdelkov za zdravljenje raka.

Strokovnjaki po navedbah francoske tiskovne agencije AFP medtem ocenjujejo, da bi letošnjo nagrado za kemijo lahko podelili raziskovalcem, zaslužnim za odkritja na področju sekvenciranja DNK naslednje generacije, ali pa za raziskave na področju usmerjanja in dostavljanja zdravil v gene.

Današnji razglasitvi prejemnika oziroma prejemnikov nagrade za kemijo bo v četrtek sledila razglasitev prejemnikov nagrade za literaturo, v petek pa še nagrade za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo - edine nagrade, ki je Alfred Nobel ni omenil v svoji oporoki, bodo razglašeni v ponedeljek, 9. oktobra.

V skladu s tradicijo bodo prejemniki najbolj prestižne nagrade za mir razglašeni v petek v Oslu, zmagovalce v ostalih kategorijah pa bodo razglasili v Stockholmu.

Vsaka nagrada letos prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron, kar je nekaj več kot 900.000 evrov. Če je dobitnikov več, se znesek med njimi razdeli. Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra - na obletnico smrti Alfreda Nobela, švedskega znanstvenika in ustanovitelja Nobelove fundacije.