STAznanost

Zelena luč za slovensko-japonsko sodelovanje na področju vodikovih tehnologij

Kjoto, 3. oktobra - Predstavniki japonske vlade in organizacije NEDO pozdravljajo pobudo Slovenije za vzpostavitev sodelovanja pri razvoju vodikovih tehnologij, so z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije sporočili po srečanjih ministra Igorja Papiča ob robu foruma v Kjotu na Japonskem.

Japonska. 20. Forum o znanosti in tehnologiji v družbi na Japonskem. Udeleženci 20. Foruma o znanosti in tehnologiji v družbi. Foto: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije

Japonska.
20. Forum o znanosti in tehnologiji v družbi na Japonskem.
Udeleženci 20. Foruma o znanosti in tehnologiji v družbi.
Foto: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije

Minister se je udeležil foruma o znanosti in tehnologiji v družbi (Science and Technology in Society forum - STS forum), udeležbo pa je dopolnil z več dvostranskimi srečanji, med katerimi je bilo po navedbah ministrstva najpomembnejše na temo slovensko-japonskega sodelovanja.

Slovenija se je zavzela za to, da bi po uspešnem sodelovanju z japonsko agencijo za napredne energetske in industrijske tehnologije NEDO pri projektu za razvoj pametnih omrežij NEDO vzpostavili tudi sodelovanje na področju vodikovih tehnologij.

Minister se je glede sodelovanja med Slovenijo in EU na eni ter Japonsko na drugi strani najprej pogovarjal z veleposlanikom EU na Japonskem Jean-Ericom Paquetom, ki je z zanimanjem predlagal nadaljevanje pogovorov s konkretnejšimi koraki.

Idejo Slovenije sta podprla tudi japonski minister za gospodarstvo, trgovino in industrijo Yasutoshi Nishimura in predsednik agencije NEDO Saito Tamotsu. Po navedbah ministrstva sta se strinjala, da bi morali kot potencialni partnerji čim prej začeti pripravljati predloge glede sodelovanja.

"Potrditev naše ideje na področju vodikovih tehnologij izkazuje najvišjo stopnjo podpore in zaupanja japonske strani Sloveniji, ki se je na podlagi dolgoletnega sodelovanja in še posebej zadnjega skupnega projekta izkazala kot zanesljiv in nadvse kakovosten partner," je ob tem dejal Papič.

"Vidne in uspešne evropske države se na primer že več let trudijo, da bi z Japonsko zagnale podoben projekt, pa jim to zaradi visokih japonskih kriterijev še ni uspelo," je dodal.

Papič se je med drugim srečal s predsednikom Univerze v Kjotu Nagahirom Minato, s katerim sta se pogovarjala o širitvi sodelovanja med japonskimi in slovenskimi univerzami. S predsednikom Univerze v Fukui Takanorijem Uedo pa sta govorila o dobrem sodelovanju z Univerzo v Ljubljani na področju robotike ter priložnostih za skupne raziskave na področju umetne inteligence in informacijskih tehnologij.

Minister se je s predsednico Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Mario Leptin pogovarjal o sodelovanju pri pripravi novega okvirnega programa za raziskave in razvoj v prihodnjih mesecih. Leptin, ki je junija obiskala Slovenijo, je ponovno poudarila napredek Slovenije na razpisih ERC kot vzorčen primer za druge države, pravijo na ministrstvo.

Papič je na STS forumu sicer sodeloval v panelnih razpravah o odprti znanosti, kroženju možganov in zaupanju v znanost. Pri slednji je poudaril potrebno reformo obstoječih sistemov vrednotenja raziskav.

"V Sloveniji se ukvarjamo tako z znanostjo za politične pobude kot tudi s komuniciranjem znanosti. Na področju slednjega načrtujemo kontekstualni okvir o tem, kaj je znanstvena komunikacija in kako jo izvajati, da bi ustvarili večji javni interes zanjo in njeno razumevanje. Na drugi strani sodelujemo tudi pri izvajanju misij EU, ki naj bi državljane in javnost postavile v središče razvoja rešitev za globalne izzive našega časa," je povedal.