STAznanost

Podelili nagrade za najboljše znanstvene članke študentov

Ljubljana, 4. oktobra - Na ljubljanski univerzi so danes drugič podelili nagrade dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentov prve in druge stopnje. Nagrado so prejeli Jakob Božič, Miha Papič in Peter Šujica, pohvalo pa Tina Cimperman, Jan Otoničar in Žiga Trojer, so sporočili z univerze.

Namen nagrad dr. Uroša Seljaka je študentke in študente spodbuditi k še večjemu vključevanju v raziskovalno delo ter vzpodbuditi mentorstvo, so pojasnili na univerzi.

"Sklad doktorja Uroša Seljaka je zelo pomemben pri krepitvi znanstvenih potencialov mladih v Sloveniji. Mlade moramo spodbujati k raziskovanju in odkrivanju novega znanja že v času študija. S tem jim zgodaj predstavimo čarobni svet znanosti in jih začnemo opogumljati pri reševanju izzivov, pred katerimi stojimo," so povzeli rektorja Gregorja Majdiča. Poudaril je, da bi si želel, da bi ta gesta dobrodelnosti Seljaka k podobnim korakom spodbudila tudi druge uspešne alumne univerze.

Člani strokovne komisije, ki zastopajo naravoslovje, tehniko, biotehniko, humano ali veterinarsko medicino, družboslovje in humanistiko, so letos izbirali med 28 prispelimi vlogami.

Jakob Božič s fakultete za računalništvo in informatiko je nagrado prejel za objavljeno znanstveno delo Mixed supervision for surface-defect detection: From weakly to fully supervised learning (mentor Danijel Skočaj).

Miha Papič s fakultete za matematiko in fiziko je nagrado prejel za objavljeno znanstveno delo Topological liquid crystal superstructures as structured light lasers (mentor Matjaž Humar), Peter Šujica s pravne fakultete pa za objavljeno delo Razumeti nepravo opustitveno kaznivo dejanje - stare kazenskopravne dileme ob novih problemih umetne inteligence (mentor Damjan Korošec).

Pohvalo za znanstveno objavo študentov prve in druge stopnje so prejeli Tina Cimperman s fakultete za elektrotehniko za delo z naslovom Gene Electrotransfer into Mammalian Cells Using Commercial Cell Culture Inserts with Porous Substrate (mentorica Lea Rems), Jan Otoničar z biotehniške fakultete za delo A method for targeting a specified segment of DNA to a bacterial microorganelle (mentor Matej Butala) in Žiga Trojer s fakultete za računalništvo in informatiko za delo z naslovom Trans2k: Unlocking the Power of Deep Models for Transparent Object Tracking (mentor Matej Kristan).

Seljak je diplomant ljubljanske univerze, ki je predlani prejel izjemno prestižno Gruberjevo nagrado za raziskave v kozmologiji. Gre za eno najbolj prestižnih nagrad v znanosti, nagrajenec pa poleg priznanja prejme tudi 500.000 ameriških dolarjev. To nagrado so si 2021 razdelili trije znanstveniki, med njimi tudi Seljak, ki je zaposlen na kalifornijski univerzi Berkeley. S svojim delom nagrade v višini 150.000 dolarjev je ustanovil nagradni sklad za študente prve in druge stopnje, ki objavijo najboljši znanstveni članek, so dodali na univerzi.