STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Evropski teden programiranja v Računalniškem muzeju prinaša številne delavnice

Ljubljana, 5. oktobra - Evropski teden programiranja, ki se bo začel v soboto in bo potekal do 22. oktobra, prinaša številne brezplačne dogodke za vstop v svet programiranja. V Računalniškem muzeju v Ljubljani se bodo ta vikend udeleženci na delavnicah med drugim učili pisanja programske kode, razvozlavanja skrivnostnih sporočil in upravljanja s fizičnimi napravami.

Kot so sporočili iz muzeja, so delavnice namenjene tako mladim kot starejšim radovednežem. Pokrivajo široke teme, od kriptografskega lova na programiranje do literarno-programerske delavnice in raziskovanja senzorskih odzivov, pa tudi izdelave retro in malo manj retro iger. Udeleženci delavnic se bodo pod vodstvom svojih mentorjev lahko podali tudi na vodene oglede Računalniškega muzeja.

Po besedah direktorice muzeja Gaje Zornada bo digitalna družba, predvsem pa družba 5.0, h kateri stremimo, zahtevala, da usvojimo določeno raven tehnološkega razmišljanja in da v razvoj tehnologije vnesemo več družboslovnih in humanističnih znanj ter znatno povečamo družbeno ustvarjalnost. "Zato se v Računalniškem muzeju trudimo razbiti stereotipe o tem, za koga je primerno učenje programiranja," je dejala.

"Otroci, ki se naučijo programirati, bolje razumejo samo delovanje tehnologije, so bolje opremljeni za prihodnost, pa naj bo to na nivoju kariernih priložnosti ali osebnega opredeljevanja do tehnoloških rešitev, ki jih srečujejo v družbi," je še dodala.

Evropski teden programiranja je družbena pobuda, katere cilj je približati programersko in digitalno pismenost vsem na zabaven in vključujoč način. Kot pravi koordinator ekipe nacionalnih koordinatorjev iniciative Alessandro Boglio, želijo med Evropskim tednom programiranja Evropejcem ponuditi priložnost, da odkrijejo programiranje in se z njim zabavajo.