STAznanost

Prva španska raketa poletela proti vesolju

Madrid, 7. oktobra - Z juga Španije so ponoči uspešno izstrelili raketo Miura 1, s čimer je ta postala prva povsem španska raketa, ki je sposobna doseči vesolje. Raketo za večkratno uporabo je zasnovalo in izdelalo zasebno podjetje PLD Space, ki ima za sabo dve neuspeli misiji iz maja in junija, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Španija, Madrid.
Razstava španske rakete Miura 1.
Foto: Wikipedia

Raketo Miura 1 so po dveh neuspelih misijah izstrelili ob 2.19 iz vojaške baze v Huelvi na jugu države. Nekaj minut pozneje je podjetje PLD Space poročalo o uspehu misije.

Soustanovitelj in izvršni direktor PLD Space Raul Torres je sporočil, da so stoodstotno izpolnili cilje misije. To po njegovih besedah potrjuje, da Miura 1 lahko doseže vesolje.

Raketa je po petminutnem letu padla v Atlantski ocean, kjer jo bo ekipa PLD Space pobrala, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

S prvim poletom so preverili delovanje ključnih tehnologij med letom. Pridobljene informacije bodo podjetju pomagale pri izboljšavah in spremembah v razvoju. Te bodo nato vključili v svoj naslednji projekt - suborbitalno raketo Miura 5, ki jo nameravajo izstreliti leta 2025 iz Francoske Gvajane.

Poleg tega bo misija nemškemu Centru za uporabne vesoljske tehnologije in mikrogravitacijo (ZARM) omogočila preučevanje pogojev mikrogravitacije in zbiranje informacij, potrebnih za izvajanje znanstvenih poskusov v prihodnjih suborbitalnih poletih.

PLD Space iz Elcheja pri Alicanteju je načrte o vesoljski raketi začelo leta 2011 s 3000 evri sredstev. Danes ima podjetje tri sedeže in več kot 130 zaposlenih, še navaja EFE.