STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenija bo gostila 30. Balkansko računalniško olimpijado

Maribor, 11. oktobra - Zveza za tehnično kulturo Slovenije v Mariboru bo med 29. oktobrom in 3. novembrom gostila 30. Balkansko računalniško olimpijado. Namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi, so sporočili z zveze. Na tekmovanju, ki bo potekalo na II. gimnaziji Maribor, se bo predstavilo okoli 18 držav.

Kot so pri zvezi napisali v sporočilu za javnost, gre za tekmovanje v programiranju za srednješolce iz držav Balkanskega polotoka in sosednjih držav, vsako leto pa sodeluje tudi nekaj gostujočih držav. Združuje posebej nadarjene mlade iz različnih držav ter jim omogoča pridobivanje in izmenjavo strokovnih ter kulturnih izkušenj. Tekmovanje je individualno in poteka dva tekmovalna dneva, tekom katerih tekmovalci rešujejo različne probleme s področja programiranja.

Vsaka država lahko sodeluje s štirimi tekmovalci, Slovenija pa bo letos kot država gostiteljica imela še dodatno ekipo štirih, ki bo tekmovala izven konkurence. Na tekmovanju letos pričakujejo okoli 70 tekmovalcev iz Albanija, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Cipra, Grčije, Madžarske, Moldavije, Črne Gore, Severne Makedonije, Romunije, Srbije, Slovenije, Turčije, Ukrajine, Italije, Švice in ene od držav Arabskega polotoka.

Zveza je bila sicer prvič povabljena k sodelovanju na računalniških tekmovanjih za balkansko regijo oz. k tako imenovani Balkanijadi pred devetimi leti, 2016 pa je Slovenija postala tudi član te iniciative. "Od takrat se naši mladi redno udeležujejo Balkanske računalniške olimpijade," so navedli.

Prvi uspeh na olimpijadi so slovenski tekmovalci dosegli leta 2018 v Romuniji, ko sta tekmovalca Tim Poštuvan in Marko Hostnik dobila bronasti medalji. Romunija je sicer olimpijado gostila tudi v lanskem letu.