STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V začetku junija Teden Kemijskega inštituta

Ljubljana, 18. maja - Kemijski inštitut bo med 3. in 7. junijem za javnost odprl svoja vrata. Potekal bo namreč 9. Teden Kemijskega inštituta, v katerem se bodo zvrstila predavanja, pogovori, otroške delavnice, ogledi laboratorijev in okrogle mize na temo razvoja vodikovih tehnologij, prihodnosti inovacij in raznolikosti v znanosti. Podelili bodo tudi Preglove nagrade.

V Tednu Kemijskega inštituta bodo dogodki namenjeni tako strokovni kot splošni javnosti, so sporočili z inštituta. Na prvi okrogli mizi se bodo strokovnjaki posvetili razvoju na področju vodikovih tehnologij in priložnosti, ki jih pri tem išče Slovenija. Na okrogli mizi v organizaciji portala STAznanost bo govora o vplivu inovacij na akademski svet in gospodarstvo.

Zadnja okrogla miza pa bo potekala na temo raznolikosti v znanosti, ki je, kot navajajo na inštitutu, pomembna za ustvarjanje spodbudnega in vključujočega akademskega okolja. Udeležence te okrogle mize bo nagovorila tudi članica znanstvenega sveta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) in predsednica delovne skupine ERC za spol in raznolikost Genevieve Almouzni.

Tekom tedna bodo potekala tudi številna znanstvena predavanja. Udeleženci bodo med drugim lahko prisluhnili lanski Preglovi nagrajenki in vodji Odseka za polimerno kemijo na inštitutu Emi Žagar, ki bo predavala o kemijski reciklaži polimernih odpadkov za proizvodnjo sekundarnih surovin. V sklopu predavanj Forum40 se bo predstavil raziskovalec na Odseku za katalizo in reakcijsko inženirstvo Matic Pavlin. Gostili pa bodo tudi znanstvenega sodelavca in svetovalca za etiko in integriteto na ZRC SAZU Roka Benčina.

Med drugim se bodo zvrstili tudi pogovori z različnimi strokovnjaki. Vodja Laboratorija za prehrambeno kemijo Alen Albreht bo na primer pojasnil, zakaj kruh tako omamno diši, z etnologom Janezom Bogatajem pa se bodo obiskovalci sprehodili skozi zgodovino in dediščino kruha na Slovenskem.

Udeleženci bodo spoznali tudi zgodbo o prizadevanju za razvoj zdravila za dečka Urbana in ostale otroke z redko gensko okvaro, sindromom CTNNB1, ki jo bo predstavila Urbanova mama Špela Miroševič. V pogovoru ob kavi s soustanoviteljem in tehničnim direktorjem podjetja Recatalyst Matijo Gatalom pa bodo lahko izvedeli, kako dobro idejo iz laboratorija udejanjiti v obliki uspešnega startupa. ReCatalyst je namreč podjetje Kemijskega inštituta, ki je bilo lani razglašeno za startup leta.

V podkastu v živo v atriju Mestnega muzeja Ljubljana bo redni profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in na University College London (UCL) Matija Strlič spregovoril o dediščinski znanosti, razmeroma mladi interdisciplinarni vedi, ki prispeva k razumevanju, ohranjanju in managementu dediščine. Pred podkastom v živo bo na to temo potekal voden ogled aktualne razstave Mestnega muzeja z naslovom Od korzeta do žaketa.

V tem tednu bodo na Kemijskem inštitutu organizirali tudi ogled nekaterih laboratorijev. Ogledi bodo namenjeni šolskim skupinam in posameznikom. Za najmlajše pa letos pripravljamo delavnici Super eksperimenti in Skrivnosti plastike.

V sklopu programa bo v Botaničnem vrtu UL potekala tudi osrednja slovesnost, na kateri bodo podelili Preglove nagrade Kemijskega inštituta za izjemne dosežke. Teden Kemijskega inštituta pa se bo zaključil z odprtjem umetniške razstave slovenske vizualne umetnice Uršule Berlot Pompe.