STAznanost

Prihodnji teden se začenja slovenski festival za grajenje inovacijske skupnosti Uni.Minds

Ljubljana, 15. oktobra - Po celotni Sloveniji bo od 16. do 25. oktobra potekal največji slovenski festival za grajenje inovacijske skupnosti in partnerstev med akademskim okoljem in gospodarstvom Uni.Minds 2023. Cilj festivala je zgraditi trdne odnose in partnerstva za inovacije prihodnosti. V ta namen se bodo zvrstili številni dogodki.

Kot navajajo organizatorji, je festival namenjen najbolj radovednim, inovativnim in v prihodnost usmerjenim raziskovalcem, študentom, podjetjem in odločevalcem.

Letošnji nabor dogodkov ponuja vpogled v prebojne inovacije in strokovno znanje raziskovalcev Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. Svoja vrata pa bodo odprla tudi podjetja, ki bodo svoje izzive predstavila raziskovalcem, študentom in drugim predstavnikom gospodarstva.

Na otvoritvenem dogodku bodo v ponedeljek na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani pozornost namenili trajnosti in netehnološkim inovacijam, udeleženci pa si bodo lahko ogledali tudi nova fakultetna laboratorija za preučevanje človeškega vedenja in finančnih informacij.

V okviru festivala je predviden tudi ogled Luke Koper in InnoRenew, podjetij Lek, Paradajz - Lušt, Iskra in Novartis ter Univerze v Mariboru.

Lekov dan za raziskovalce, ki ga organizirata farmacevtska družba Lek in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, bo potekal preko spleta, v živo pa bo na fakulteti potekal dogodek L2M: Deep Tech Demo dan, kjer se bodo obiskovalci seznanili s tehnološkimi inovacijami, ki oblikujejo prihodnost. Na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani bo ameriški zdravnik in William Douglas Figg predstavil, kako poslovno delovati v akademskem svetu.

Festival bodo slavnostno zaključili z razglasitvijo zmagovalcev Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani in prejemnikov Inovacijskega sklada 2023. Festival Uni.Minds poteka pod okriljem Meseca znanosti, ki ga podpira ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.