STAznanost

Sophijin simpozij bo otvorila razprava o Marxovi teoriji predmetov

Ljubljana, 13. oktobra - V Ljubljani se bo naslednji teden začel jesenski cikel Sophijinega simpozija, ki bo do 20. novembra v Galeriji Škuc, Atriju ZRC in Cukrarni postregel z različnimi dogodki. V ponedeljek bo v Galeriji Škuc pogovor ob knjigi Lee Kuhar Materializem brez materije: Marxova teorija predmetov, v četrtek pa v Atriju ZRC o knjigi Louisa Adamiča Moja Amerika.

Kot so v predstavitvi prvega pogovora napisali pri založbi Sophia, branje Marxove kritike politične ekonomije skozi prizmo predmetov in predmetnosti prinaša dve novosti. "Po eni strani razširja razumevanje klasičnih vprašanj, ki so v zadnjem stoletju in pol zaznamovala marksizem, po drugi strani pa omogoča povsem nove uvide v obstoječo marksistično misel," so navedli.

Razprava se bo tako, kot so zapisali, osredotočila na doslej zapostavljena vprašanja; Kako je Marx razumel predmetnost in materijo? Ali obstaja nekaj takega kot Marxova teorija predmetov? Kako lahko razumemo Marxov pojem "materiature" in zakaj ta označuje posebno obliko predmetnosti? Kakšne implikacije ima obrat k predmetom v teorijah, ki vidijo bodisi proletariat bodisi kapital kot revolucionarni subjekt zgodovinskega procesa? In kakšna je aktualizacija Marxovega pojmovanja predmetnosti v kontekstu širših razprav, ki so postale prevladujoče v zadnjih petnajstih letih, predvsem v sodobni francoski filozofiji in filozofiji t. i. novih materializmov oz, spekulativnega realizma?.

Drugi pogovor, ki bo potekal v Atriju ZRC, se bo osredotočil na drugi zvezek Adamičeve knjige. Avtobiografsko in dokumentarno delo, ki jo je ameriški družbeno angažirani pisatelj iz Grosuplja napisal v svojem najbolj odločilnem desetletju in jo imamo sedaj v celoti tudi v slovenskem prevodu, po njihovih navedbah prinaša "razmisleke o enakopravni in vključujoči družbi, opise delavcev in delavskega organiziranja, izkušnje s samoorganiziranimi šolami ter kritičen pogled na industrijo vojn, ki se je oblikoval iz avtorjeve izkušnje prve svetovne vojne in kritike družbenoekonomskega sistema".

Sophijin simpozij organizira Založba Sophia v sodelovanju z Galerijo Škuc, Knjigarno Azil ZRC SAZU, Galerijo Cukrarna ter ob podpori Javne agencije za knjigo RS.