STAznanost
Medicina in zdravje

Odprt 11. Medisov natečaj za dosežke v medicini in farmaciji

Ljubljana, 1. julija - Mednarodna strokovna komisija je odprla že 11. razpis za Medisov natečaj, v okviru katerega vsako leto nagrajuje znanstvenoraziskovalne dosežke v medicini in farmaciji v srednji in jugovzhodni Evropi. Med letošnjimi novostmi sta širitev natečaja na Češko in Slovaško ter novo strokovno področje dermatologije, so sporočili iz družbe Medis.

Ljubljana. Zmagovalci 10. Mednarodne nagrade Medis. Foto: arhiv družbe Medis

Ljubljana.
Zmagovalci 10. Mednarodne nagrade Medis.
Foto: arhiv družbe Medis

Na natečaj se lahko prijavijo zdravniki in farmacevti, ki prihajajo s področij dermatologije, ki nadomešča gastroenterologijo, farmacije, ginekologije, intenzivne medicine in anesteziologije, nevrologije, oftalmologije, pediatrije, pulmologije in alergologije ter revmatologije in so svoje znanstvene članke objavili v uglednih mednarodnih revijah med 1. oktobrom 2023 in 31. oktobrom 2024, zapisali v sporočilu za javnost.

Letos lahko sodelujejo raziskovalci že iz 11 držav, in sicer Slovenije, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Srbije, Češke in Slovaške.

Kot je dejal ustanovitelj mednarodne nagrade Medis (International Medis Awards) in družbe Medis Tone Strnad, s širitvijo teritorija natečaja ponujajo priložnost zdravnikom in farmacevtom iz Češke in Slovaške, da se pridružijo regionalni znanstveni skupnosti, ki jo z natečajem gradijo že več kot desetletje.

"Hkrati je to tudi priložnost za vse raziskovalce iz doslej vključenih držav, da pridobijo še boljši vpogled v raziskovalno dogajanje v Srednji Evropi in svoje dosežke predstavijo še širši mednarodni javnosti," je dejal.

Raziskovalci lahko prijavo oddajo do 31. oktobra v angleškem jeziku prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com. Slavnostna podelitev nagrad bo marca 2025.

Mednarodno nagrado Medis so ustanovili leta 2014 na pobudo slovenske družbe Medis, ki je še danes glavni pokrovitelj. Nagrade so priznanje prodornim zdravnikom in farmacevtom, ki poleg rednega dela z bolniki tudi raziskujejo, so navedli. Cilj nagrad je te zdravnike in farmacevte izpostaviti v javnosti z namenom, da se razširi poznavanje njihovega dela in spodbudi njih in druge k nadaljnjemu raziskovalnemu delu. "S svojim delom namreč prispevajo pomembne inovacije v medicini in farmaciji in s tem učinkovitejšemu obvladovanju bolezni," so zapisali.