STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na sociološkem srečanju o pomenu dolgožive družbe za prihodnost

Koper, 19. oktobra - V organizaciji Slovenskega sociološkega društva se na Fakulteti za humanistične študije v Kopru začenja letno sociološko srečanje pod naslovom Dolgoživa družba: posledice in izzivi. Na 43. srečanju bodo strokovnjaki skozi sociološko perspektivo odgovarjali na vprašanje, kaj nova starajoča oz. dolgoživa družba pomeni za prihodnost.

Kot poudarjajo na spletni strani društva, je dolgoživa družba hkrati eden največjih civilizacijskih dosežkov današnjega časa in eden temeljnih družbenih izzivov, ki smo jim priča v 21. stoletju. Hitrost in velikost demografskih sprememb po njihovih navedbah napovedujeta prihod nove dobe, kjer bo treba najti nov način upravljanja z družbenimi tveganji in na novo oblikovati medgeneracijsko pogodbo.

Sociološka refleksija o teh vprašanjih bo rdeča nit letošnjega srečanja, na katerem se bo tudi z drugimi relevantnimi temami z referati in okroglimi mizami predstavilo več kot 100 sociologov in sociologinj.

Dolgoživa družba po besedah predsednika društva Romana Kuharja odpira številna vprašanja glede zdravstvene oskrbe, socialne varnosti, stanovanjske politike, pa tudi filozofska in etična vprašanja o dostojanstvu starejših ljudi. "Na dogodku se bomo torej spraševali o tem, kako lahko vsi skupaj živimo v tej starajoči se družbi in kako spodbujati vse generacije k medsebojnemu sodelovanju. Pomembno je, da o tem razpravljamo tudi sociologi, ki imamo na to temo že vrsto opravljenih raziskav, po drugi strani pa tudi nekaj znanja in vpogleda v to, kako oblikovati novo medgeneracijsko družbeno pogodbo, ki bo zagotovo potrebna," je za STA pojasnil Roman Kuhar.

Glavni povod za letošnjo tematiko sociološkega srečanja so bile sicer napovedane reforme pokojninskega in zdravstvenega sistema ter reforme dolgotrajne oskrbe v Sloveniji, ki po navedbah organizatorjev predstavljajo pomembne vidike prehoda v dolgoživo družbo.

V okviru sociološkega srečanja bo med drugim v četrtek popoldne potekala okrogla miza o dolgotrajni oskrbi. V petek bodo udeleženci lahko prisluhnili gostujočemu predavanju ene od vidnejših svetovnih raziskovalk vprašanj starajoče se družbe, predstojnice katedre za socialno gerontologijo na švedski Univerzi v Uppsali Sandre Torres, ki se bo osredotočila na globalizacijo in pospešene mednarodne migracije, ki bodo v prihodnjih letih zahtevale vse več sociološke pozornosti na področju med etnično pripadnostjo in starostjo.

V petek zvečer pa bodo podelili tudi letošnje nagrade Slovenskega sociološkega društva, in sicer nagrado za najboljše znanstveno delo na področju sociologije, priznanje za strokovno delo na področju sociologije, nagrado za nesociologe, ki uveljavljajo sociološko misel v javnem prostoru, nagrado sociološki up, priznanje za perspektivne mlade sociologinje in sociologe in naziv častnega člana oz. članice društva. Letos bodo podelili tudi dijaške nagrade za najboljše sociološke eseje.