STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Mariboru simpozij Museoeurope z naslovno temo Srečanja tisočletij

Maribor, 19. oktobra - Pokrajinski muzej Maribor gosti 8. mednarodni simpozij Museoeurope, katerega naslovna tema je Srečanja tisočletij. V ospredje so postavljena nova spoznanja o različnih vidikih življenja v prazgodovinskih in zgodovinskih obdobjih na širšem evropskem prostoru, pridobljena z uporabo sodobnih metod in tehnologij pri preučevanju kulturne dediščine.

Na izrazito interdisciplinarnem simpoziju, ki se začne danes in zaključi v petek, bo po napovedih predstavljenih 35 prispevkov 89 raziskovalcev, strokovnjakov različnih družboslovnih in naravoslovnih ved.

V prispevkih bodo predstavili metode neinvazivnega raziskovanja, eksperimentalno, edukativno in izkustveno arheologijo ter dediščinske poti in parke, krajine in muzeje na prostem.

Znaten del prispevkov predstavlja skupno delo mednarodnih skupin raziskovalcev, saj podpisani avtorji prihajajo iz sedmih evropskih držav: Avstrije, Francije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Velike Britanije in Slovenije, sporočajo iz Pokrajinskega muzeja Maribor.

Poleg interpretacije dediščine in izmenjave znanj na področju premične kulturne dediščine sodi med osnovne cilje simpozija Museoeurope tudi mobilnost muzealij in kadra. Tokratni gostujoči predmet, ki bo v času simpozija umeščen v stalno razstavo Pokrajinskega muzeja Maribor Prvi dotik, bo kopija kultnega vozička iz Strettwega, ki ga hrani Universalmuseum Joanneum iz avstrijskega Gradca. Originalni kultni voz je bil najden sredi 19. stoletja v bogato opremljenem knežjem grobu iz starejše železne dobe v kraju Strettweg v bližini Judenburga v Avstriji in predstavlja eno najpomembnejših arheoloških najdb železne dobe v Evropi.

"Praksa muzejev je, da najbolj dragocene in krhke predmete svoje zbirke ne izpostavljajo zunanjim vplivom in jih ne izposojajo, saj le na ta način lahko varujejo in ohranjajo občutljive originale neprecenljive vrednosti. Kopije uspešno nadomeščajo original, služijo proučevanju in so na ogled javnosti," pojasnjujejo v muzeju.

Mednarodni simpozij Museoeurope poteka od leta 2012 in na njem je do sedaj sodelovalo že 209 strokovnjakov in raziskovalcev iz 23 evropskih držav. Njihovi referati so zbrani v zbornikih, dostopnih na spletni strani simpozija. "Referati v angleškem jeziku s slovenskimi povzetki so recenzirani in predstavljajo pomemben vir informacij, izmenjavo idej in izkustev, znanja in dediščine in s tem razkrivajo različne obraze Evrope," izpostavljajo v Pokrajinskem muzeju Maribor.