STAznanost

Mladi strokovnjaki na Reaktorskem centru IJS o prihodnosti jedrske energije

Ljubljana, 24. maja - Na Reaktorskem centru Instituta Jožef Stefan (IJS) v Podgorici je v četrtek potekala 11. Konferenca mladih jedrskih strokovnjakov, ki jo organizira Mreža mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov. Dogodek je pokazal rastoče zanimanje mladih za jedrsko energijo, ki predstavljajo ključni člen pri ustvarjanju dinamične in napredne jedrske skupnosti, so sporočili organizatorji.

Uvodne nagovore na konferenci so imeli glavna organizatorka konference Ylenia Kogovšek Žiber, predsednica Mreže mlade generacije, ki deluje v okviru Društva jedrskih strokovnjakov Tanja Goričanec, predsednik društva Tomaž Žagar in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za nacionalni jedrski program, Danijel Levičar.

Slednji je izrazil zadovoljstvo nad vedno večjo udeležbo mladih na tem področju. V sklopu dogodka je namreč s svojimi predavanji sodelovalo 25 mladih jedrskih strokovnjakov iz različnih institucij, kot so IJS, Nuklearna elektrarna Krško (NEK), GEN energija, različnih fakultet ter več kot 50 obiskovalcev. Levičar je v svojem govoru izpostavil potrebo po stalnem vlaganju v izobraževanje in usposabljanje naslednjih generacij jedrskih strokovnjakov, ki bodo ključni pri razvoju jedrskega programa.

"V naslednjih 10 letih bomo za razvoj jedrskega programa potrebovali 1000 novih naravoslovcev, družboslovcev in humanistov s strokovnim in modernim jedrskim znanjem," je dejal.

Konferenca je vključevala tudi inovativne vsebine. Med drugim je potekalo vabljeno predavanje Gregorja Škorca o inovacijah v jedrski elektrarni Krško. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je namreč v jedrski industriji tudi inovativnost vedno bolj prisotna in je ključna za njen razvoj in varnost, mladi strokovnjaki pa prinašajo tudi sveže ideje in nove pristope, ki lahko bistveno prispevajo k napredku na tem področju.

Konferenca mladih jedrskih strokovnjakov Slovenije je po navedbah organizatorjev še en korak k ustvarjanju dinamične in napredne jedrske skupnosti, pripravljene na soočanje z izzivi prihodnosti.