STAznanost

Odprt je literarni natečaj na temo demence

Ljubljana, 20. oktobra - Zavod Znanost na cesti je v sodelovanju z Društvom za pomoč pri demenci Primorske spominčice oprl literarni natečaj Od solz do smeha z demenco. V okviru natečaja tako zbirajo kratke zgodbe, v katerih so obravnavani različni in pogosto očem skriti vidiki demence. Prispevke lahko sodelujoči posredujejo do 2. novembra. Pet najboljših zgodb bo nagrajenih.

Kot je zapisano na spletni strani Znanost na cesti, želijo v kratkih zgodbah osvetliti različne, pogosto očem skrite vidike demence in se posvetiti tudi tistim, ki so tesno povezani z nekom, ki mu je demenca zapletla življenje.

"Vaše zgodbe lahko pripovedujejo o nepozabnih anekdotah, zabavnih prigodah ali stiskah in težkih izkušnjah, o sobivanju z dementno osebo, prvem srečanju z demenco ali prepoznavanju znakov," so navedli. Prispevke lahko navdihujejo resnični ali delno prilagojeni dogodki. Nujna pa je striktna neuporaba pravih imen oseb, o katerih pripovedujejo zgodbe.

Vsak udeleženec lahko pošlje največ tri prispevke, ki naj ne presegajo 2000 besed. Vsak prispevek mora imeti tudi naslov, ki naj ne presega 10 besed. Prispevke zbirajo na elektronskem naslovu info@znc.si najkasneje do 2. novembra do 24. ure.

Rezultati bodo objavljeni 20. novembra. Pet najboljših zgodb bo nagrajenih, zmagovalne zgodbe pa bodo objavljene na spletnih straneh Znanost na cesti, Združenja Spominčica in društva Primorske spominčice. Avtorji lahko, če želijo, v objavi ostanejo anonimni, so še zapisali.